Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ! У октобру стижу промене: За стамбени кредит ћете морати да одвојите додатних 750, а за кеш 500 динара

Мораторијум на отплату кредита лагано истиче. Банке ће почети да наплаћују кредите крајем септембра и почетком октобра, у зависности од датума доспећа месечне рате, а дужници ће истовремено добити и нове ценовнике.

Сви који су прихватили и први и други мораторијум на отплату кредита, мораће да се помире с чињеницом да ће им нови месечни цех бити већи и за хиљаду динара него пре марта када је на снагу ступила могућност стопирања отплате зајмова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Практично, ако за стамбени кредит плаћате месечну рату од 300 евра и ако вам је до краја отплате остало још 10 година, месечни трошак сада ће вам бити већи за укупно 750 динара и то по два основа: 300 динара више по основу другог мораторијума и 450 динара по онснову мораторијума у априлу, мају и јуну.

Такође, ако уз стамбени кредит имате и кеш кредит од 500.000 динара очекујте додатни трошак од око 500 динара, и то : 310 динара по основу првог, тромесечног мораторијума и 200 динара више по основу мораторијума у августу и септембру.

Да су грађани свесни новог трошка показала је и званична статистика УБС по којој је прву могућност стопирања рата искористило више од 94 одсто грађана који имају кредит, а други мораторијум 82 одсто.

Шта после октобра?

Они који су изабрали застој у отплати другог мораотријумаимају три опције након октобра. Прва опција је да се редовна камата линеарно распореди на остатак дуга, а да се временски период кредита продужи за 60 дана. први мораотријум продужава отплату за 90 дана.

Друга опција је да грађани плате само камату, а да се за 60, односно 90 дана, продужи кредит.

И трећа опција је да се плати све одједном, а о чему информацију можете добити у банци.

Извор: Блиц.рс