Свет

ВЕЛИКА ТРАГЕДИЈА! Преминуо познати музичар! Имао је само 45 година

Фото: Pixabay.com
Фото: pixabay.com

Збогом, хвала на свему вероватно окупљате састав тамо с друге стране

Тужне вести стигле су из Белорусије – Гиенек Лоска, победник програма „Kc Factor“, преминуо је 9. септембра увече. Од маја 2018. музичар је био у коми након крварења у мозгу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Интериа је информације о смрти Гиенек Лоска добила од породичног пријатеља. Вест се појавила и у белоруским медијима.

Збогом, хвала на свему. Вероватно окупљате састав тамо с друге стране“ – написао је на свом приватном Фацебоок профилу клавијатуриста Марцин Мłинарчик, музичар групе Гиенек Лоска.

Подсетимо се да је Гиенек Лоска претрпео мождани удар током посете 70-годишњој болесној мајци у Белорусији.

Требало је да се врати у Пољску много раније, али је одлучио да продужи боравак. Инцидент се догодио дан пре његовог повратка. „Буквално дан пре поласка разговарао је са мном пола сата раније. Чак је рекао: ‘Направите ми црни пудинг. Вратићу се у 16 ​​сати и бићу гладан“ „- рекла је Агњешка Ставицка, партнер музичара у “ Питање за доручак „.

Пола сата касније на тренутак је изашао из куће да одахне, окренуо се – комшије су то виделе – и пао.

Међутим,није се знало шта му се догодило, медицинска помоћ је стигла врло касно “- додала је Лоскина животна сапутница.

Победник програма „Кс Фацтор“ морао је да чека операцију 11 сати.

„До тренутка када је одведен у прву, а затим у другу болницу, није постављена значајна дијагноза, што је пресудно за мождани удар. Првих 6 сати пумпали су га глукозом, јер су мислили да је вероватно био у дијабетичкој коми.

Тек после 11 сати ударио га је на 200 км даље до Барановице-а, где му је пружена помоћ, пронађен је широко распрострањен одлив “- известила је Ставицка у јесен 2018. Она је та која као добровољац Пољске музичке фондације посећује Гиенек у Белорусији.

Средином 2019. године фондација је организовала кампању „Пробуди се Ђенка“ чија је сврха прикупљање новца за помоћ певачици. Неколико десетина хиљада је отишло на посебан подрачун.

У јесен 2019. године, Агњешка Ставицка је однела Златну плочу Гиенек Лоска у Белорусију за њен албум „Хазардиста“ из 2011. године. У јануару 2020. музичар је напунио 45 година. У то време, ПФМ је пружао информације о још увек веома озбиљном стању Лоске.

Музичка каријера Гиенек Лоска започела је у белоруском Гродну, где је упознао Андрева „Макара“ Макаревича – са којим је основао бенд Севен Б. Као рок звезда у успону у Белорусији, деведесетих група је долазила у Пољску на неколико концерата.

Комбинација догађаја значила је да је дуже остала у Пољској. Чланови групе су се настанили у Кракову, постајући прилично брзо локална атракција (свирајући прво на улици, а затим у клубовима у Малој Пољској).

Таква каријера Севен Б трајала је до 2006. године, када је Гиенек одлучио да напусти тим. Макар је неколико месеци покушавао да наступа са другим музичарима, али без успеха. Сам је напустио игру и отишао у Шкотску. До тада је група припремала три албума – „Роцкталес“, „Маке Уп Иоур Минд“ и „Ацоустиц“.

Док је Макар стварао свој живот у Великој Британији, Генек је одлучио да се врати свирању.

Наступао је на улици – овог пута соло, опробао се у ТВ емисијама: „Сзанса на суцку“ и „Мам талент“. Међутим, без већег успеха.

Успех је био учешће у пољском издању „Кс Фацтор“.

Генек је играјући у тиму Чесłава Мозила, постао победник програма. Успех је омогућио регистрацију и издавање албума.

Музичар је извукао пријатеља из Шкотске и реорганизовао бенд – овог пута под именом Гиенек Лоска Банд. Његову поставу употпунили су: клавијатуриста Марцин Мłинарчик (укључујући Блуес Обсессион, Соул Фингер, Чарне Корки) и басиста Томек Сетлак (познат по сарадњи са, између осталих, Јачеком Девоџким).

 

Фото: Pixabay.com

Извор: спресо.рс/muzyka.interia.pl