Свет

ВЕЛИКА ТУГА! Преминуо светски познати режисер!

Фото: Pixabay.com
Фото: pixabay.com

СЛАВНИ чешки режисер Јиржи Менцл преминуо је у 82. години, објавила је вечерас његова супруга Олга на својој Фејсбук страници.

Менцл је био познат по филмовима који комбинују хуманистички поглед на свет са сарказмом и провокативним темама и био је важан део чешког новог таласа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Народном позоришту у Београду угледни уметник је режирао Шекспиров комад “Веселе жене виндзорске” 2007. године, и у корежији са Божидаром Ђуровићем, поставио оперу Сергеја Прокофјева “Заљубљен у три наранџе”.

Његов филм „Строго контролисани возови“ је 1966. године освојио Оскара за најбољи страни филм, а његова популарна комедија „Село моје мало“ из 1985. је био номинована за ту награду у истој категорији.

Његова провокативност га је доводила и у невоље: 1969. снимио је сатиру „Шеве на жици“ која се ругала совјетском моделу комунизма и била је забрањена до 1990. и пада Берлинског зида.

Остали познатији филмови су му „Злочин у девојачкој школи (1965), 107мин), „Хировито лето“ (1965) и „Служио сам енглеског краља“ (2006).

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Тањуг