Свет

ВЕЛИКИ ПОЖАР У КАМПУ! Хиљаде миграната у паници бежи од ватре, има и заражених вирусом

* Хиљаде миграната, међу којима су и жене, деца, стари и болесни у паници је напустила камп * Полиција блокирала све путеве ка Митилени како би спречила долазак миграната који су бежали у околна брда

Званичник грчког министарства за миграције Манос Логотетис изјавио је данас да је камп Морија на острву Лезбос у коме је у току ноћи избио пожар највероватније у потпуности уништен, а грчки премијер је због ситуације сазвао састанак кризног штаба данас поподне.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према првим налазима, пожар је избио на неколико места у кампу, након чега су званичници покушали да изолују оболеле од вируса ковид-19 који су такође смештени у кампу, преноси Ројтерс.

Полицајац Аргирис Сиврис изјавио је за локалну телевизију да је ситуација ван контроле, као и да је полиција била принуђена да приведе око 200 миграната којима је раније одређено да се врате у своје матичне земље.

Према писању грчког портала Грик репортер хиљаде миграната, међу којима су и жене, деца, стари и болесни у паници је напустила камп са мало личних ствари, а полиција је блокирала све путеве ка главном острвском граду Митилени како би спречила долазак миграната који су у паници бежали у околна брда.

Пожар је избио у раним јутарњим сатима и у њему нико није повређен, а у његовом гашењу учествовало је 25 ватрогасаца са 10 ватрогасних возила, преноси Ројтерс.

Како је саопштио градоначелник Митилене Стратос Кителис, ватра се проширила унутар и изван кампа и уништила га, а ситуацију отежава то што међу мигрантима у кампу има позитивних на корона вирус, преноси АП.

Према писању локалних медија, пожар је намерно подметнут у знак протеста због стављања кампа у карантин, а приликом гашења, ватрогасци су се суочили и са отпором појединих миграната да се евакуишу.

Тај камп је прошле недеље стављен у карантин због појаве једног случаја вируса ковид-19, а до јуче број заражених миграната порастао је на 35.

У кампу Морија смештено је око 12.500 миграната, иако је смештајни капацитет те установе четири пута мањи.

 

 

 

 

 

 

Извор: Телеграф.рс/Тањуг