Србија

ВУЧИЋ ЈЕ ИЗНЕНАДИО СВЕ! Чим буде формирана нова Влада Србије, изаћи ћемо пред скупштину и рећи све о Косову

Фото: Јутјуб

Председник Републике Србије данас борави у Бриселу где учествује на новој рунди дијалога Београда и Приштине на највишем нивоу

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Чим буде формирана нова влада и Скупштина изнећемо о чему је реч у разговорима о КиМ, шта радимо, шта је добро, а чему се не радујемо – рекао је председник Вучић.

– Ти разговори за нас нису никада лаки и једноставни. Ми ћемо да чим се формира нова влада, да идемо пред Народну Скупштину са темом КиМ – рекао је председник Вучић истичући да су три теме о којима се разогвара и о томе су се усагласили.

– У сваком случају нисам незадовољан данашњим састанком. Суштина је слободан проток људи, роба и услуга. То је за нас ужасно важно, поготово они који пристојно живе. То су питања од суштинског значаја за нашу земљу. Важно нам је да имамо заједничко тржиште рада и економију. Нама је стало до тога – рекао је и додао да се причало и о несталим лицима и архивима о њима. Каже да је то важно да би се правда задвољила.

– Биће компликовано и биће тешко, али морамо да наставимо са нашим плановима и нашим циљем – рекао је председник.

– Не прескачем никога, сви су важни. Морамо да знамо где се налазе, па да покушамо да их сахранимо. Када траже правду за своје, забораве Гораждевац и још неке случајеве. Морамо да градимо поверење за будућност, а не да се доживљавамо као непријатељи – додао је.

– Приштинска страна ће донети Закон о интерно расељеним лица. Очекујемо помак у смислу наше борбе. Ономе ко жели да доћека старост на свом огњишту, имаће прилику – додао је.

Како је раније најављено на данашњој, трећој по реду, рунди обновљеног дијалога на високом нивоу, лидери би требало да потврде финализацију договора око питања несталих, расељених и економских односа и отворе нове теме које обухватају Заједницу српских општина, међусобна финансијска потраживања и имовиска питања.

Две нове теме
Председник Вучић пренео је данас да су, током нове рунде дијалога Београда и Приштине, отворене две нове теме – Заједница српских општина, као и имовина и финансијски захтеви.

Казао је, у изјави новинарима, да је разговарано данас о несталим особама, интерно расељеним и економским питањима, а да је усаглашено да се отворе две нове теме.

Пренео је да ће разговори о ЗСО бити настављени 17. септембре на нивоу шефова преговарачких тима, а потом 28. септембра на високом нивоу.

Вучић је рекао да долазе најтежа питања, према којима постоје потпуно супростављени ставови, због чега ће бити разговори компликовани и тешки.

Осврнувши се на акутелну ситуацију у Хрваткој, каже да је задовољан извештавањем хрватским медија о раду српске владе. Каже да је Србија увек спремна на разговоре са хрватским колегама.

– Спремни смо да разговарамо, али не и да инсистирамо. За нас је то важно, али не могу да се радујем Олуји. Спремам сам само да положим цвет на свако место где су убијенин Хрвати, јер је то цивилизацијско достигнуће. Увек треба да покажемо жељу да саслушамо једни друге. Једино што тражимо је поштовање које смо спремни да пружимо Хрваткој страни – рекао је Вучић одговарајући на питање новинара.

Подсетимо, председник Вучић се данас састао на радном доручку са Оливером Вархеијем.

Вархеји: Вучић ме је обавестио о важним састанцима и споразумима потписаним у Вашингтону
Комесар за пороширење ЕУ Оливер Вархеји каже је имао одличан разговор са председником Србије Александром Вучићем, током којег га је српски председник информисао о споразумима потписаним у Вашингтону

„Поздрављам данашњи наставак дијалога коме посредују шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борел и специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак. Председник Вућић ме је обавестио о важним састанцима и споразумима потписаним у Вашингтону, а размотрили смо и могућност да се то испрати и заједничком изјавом са ЕУ“, написао је Вархеји на Твитеру.

У 11 часова одржан билатерални састанак са шефом ЕУ дипломатије Жосепом Борелом и специјалним представником за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчком.

Извор: Информер.рс