Србија

ЗАСТРАШУЈУЋЕ НЕВРЕМЕ КОЈЕ ЋЕ ОДНЕТИ ЛЕТО ЈУРИ КА СРБИЈИ: Ево када да се склоните са улице, креће температурни шок

Према најавама Републичког хидрометеоролошког завода пљускови са грмљавином у наредна два сата премештаће се из области Подриња преко Мачванског и Колубарског округа, а кишобране би требало да спреме и грађани у још неколико крајева Србије.

„Пљускови са грмљавином очекују се и у централној и југоисточној Србији, а на територији Војводине крајње изоловано“, последња је објава на сајту Републичког хидрометеоролошког завода која важи до 18.35 сати.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У целој Србији данас је на снази жути метеоаларм што значи да је време потенцијално опасно.

„Временске појаве које су прогнозиране нису неуобичајене, али је потребан опрез ако планирате активности које су изложене метеоролошком ризику. Треба наставити са информисањем о очекиваним метеоролошким условима. Не предузимајте непотребне ризике“, упозоравају из РХМЗ-а.

Према најави, у току ноћи од петка ка суботи, али и у суботу и недељу очекује се јаче наоблачење с кишом, пљусковима, грмљавином и падом температуре за 10 до 15 степени.

– Данас топло, али после подне и увече после дужег времена очекују се локални пљускови са грмљавином и то у већем делу Србије. Максимална температура данас до 29-30°Ц – наводи метеоролог Ђорђе Ђурић на свом Фејсбук профилу и додаје да су пред нама још три летња дана.

Током четвртка и петка изнад Атлантика ће се налазити снажни циклони, који ће се премештати преко севера и запада Европе. Истовремено, изнад источне Европе и Русије очекује се антициклон.

– У Србији током четвртка претежно сунчано и топло. Температура до 29°Ц, у Београду до 28°Ц. Циклонска активност са запада Европе и хладни фронт при преласку преко Алпа, створиће секундарни циклон изнад севера Италије. Србија ће у петак налазити у предњем делу овог циклона и преовладаваће снажна јужна струјања. Максимална температура биће до 31°Ц. Уједно, очекује се и наоблачење, али ће бити суво и спарно.

Пад температуре за викенд

Овај циклон наставиће пут преко северног Јадрана ка нашем подручју и током суботе ће додатно да ојача и премештаће се својим центром преко Панонске низије. Очекује се драстичан пад ваздушног притиска, а вредност у центру циклона биће 992 мб.

– Овај циклон донеће Србији током викенда облачно и ветровито време са кишом, пљусковима и грмљавином. Очекује се да падне од 10 до 30 мм кише по квадратном метру, локално и преко 40 мм. У суботу у првом делу дана, Србија ће и даље бити у предњем делу циклона и у систему јаког јужног струјања, а од поднева се очекује продор хладног фронта и прелазак центра циклона, па ће ветар бити у скретању на северозападни. Очекује се осетнији пад температуре, па ће након јутарњих и преподневних 18 до 24°Ц, после подне и увече температуре бити око 15°Ц – наводи Ђурић.

У недељу ће у Србији бити веома свеже, уз максималне температуре од 15 до 20°Ц, у Београду до јесењих 16°Ц. Очекује се северозападни ветар, а удаљавањем центра циклона, очекује се пораст ваздушног притиска.

Почетком следеће седмице биће променљиво облачно и свеже, понегде са слабом кишом. Потом се очекује постепена стабилизација времена и пораст температура.

Михољско лето

Почетак октобра донеће топлије време, а око 3-4. октобра започело би Михољско лето, уз температуре око и преко 25°Ц, а максималне вредности достизале би и 28°Ц.

Иначе, прошлогодишњи октобар био је екстремно топао, уз температуре до краја месеца до 28-29°Ц. Тај октобар имао је више сунчаних сати и број дана са температурама изнад 25°Ц него мај, подсећа Ђорђе Ђурић.

Извор: Блиц