Регион Свет

ЖЕСТОКЕ ПРЕТЊЕ! Немци упозорили: СЛУШАЈТЕ ЗАПАД, ИЛИ ВРАЋАМО МИЛА НА ВЛАСТ!

Берлински „Тагесцајтунг“ преноси да би Запад, ако будућа црногорска влада направи само један погрешан корак, поново лако могао да стане на страну Мила Ђукановића

Запад будно прати сваки корак нове црногорске владајуће већине, коју предводе Здравко Кривокапић, Алекса Бечић и Дритан Абазовић, и ако буде незадовољан њиховим учинком, лако може поново да се окрене Милу Ђукановићу!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово јављају немачки медији, који тврде да би западни моћници, уколико нова црногорска влада направи само један погрешан корак, поново могли да стану на страну Ђукановића. Европски званичници, додају упућени, пажљиво ће контролисати сваку одлуку коалиције Кривокапића, Бечића и Абазовића, а то се посебно односи на питање Косова и чланство у НАТО пакту.

Само вас гледамо

Немачки „Тагесцајтунг“ пише да Кривокапић, Бечић и Абазовић, после потписивања коалиционог споразума, морају да се докажу Европској унији.

„Запад би, уколико будућа црногорска влада направи само један погрешан корак, поново могао да стане на страну председника Мила Ђукановића. Јасно је да би то довело и до пада нове владе“ – наводи немачки лист.

Коментаришући ове наводе, дипломата и председник Српског спољнополитичког круга Милисав Паић оцењује да је очигледно да Запад са забринутошћу прати ситуацију у Црној Гори.

– Сада је најважније да се у мирној атмосфери обави смена ранијег режима и створи нова демократска власт. То је једини начин за демонтажу полуга Ђукановићеве власти. Осим тога, неки од најближих Ђукановићевих сарадника најављују свој одлазак из ДПС, због чега ће Мило тешко сачувати монолитност својих следбеника. То ће му озбиљно смањити шансе за повратак на власт, а имаће свакако и озбиљних проблема да докаже порекло своје имовине и имовине чланова своје породице. И на Западу то, наравно, такође врло добро знају… – наглашава Паић.

Обећавају реформе

Лидер коалиције „Мир је наша нација“ Алекса Бечић, на другој страни, каже да ће нова власт бити непоколебљива.

– Главни стратешки спољнополитички циљеви нове владе биће пуноправно чланство Црне Горе у ЕУ, унапређење сарадње са свим међународним организацијама чији је Црна Гора члан и подизање на виши ниво билатералних односа са државама региона. Црна Гора нема више времена за чекање. Зато ће нова влада одмах кренути са убрзаним спровођењем свих неопходних реформи, пре свега мислим на законске прописе по ЕУ стандардима, јачање независности институција и борбу против организованог криминала и корупције и успостављање владавине права – рекао је Бечић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Инфомер.рс