Србија

АЛАРМАНТНО СТАЊЕ У ЧЕТИРИ ГРАДА: Ово место је ново жариште, Конов коефицијент је данас НЕВЕРОВАТНИХ 55,5 одсто!

У Србији је данас дуплиран број новозаражених у односу на јуче – са 67 скочили смо на 152 оболела за 24 часа, из Београда је поново највише нових случајева, али се данас три града посебно истичу на овој неславној листи – Крагујевац, Трстеник и Мерошина.

Престоница данас има 57 новозаражених, а затим следи Крагујевац, где је 17 особа позитивно од 90 тестираних или сваки пети!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Колико је ситуација у овом граду забрињавајућа говори податак да такозвани Конов коефицијент (проценат броја новозаражених у односу на број тестираних), што је веома важан параметар у епидемији, овде данас износи 18,8 одсто!

Подсетимо, да би могли да кажемо да је ситуација са епидемијом мирна и да заправо имамо спорадичне случајаве зарезе, тај проценат треба да износи 0,5, док све преко 2,5 брине епидемиологе.

Рекордан Конов кофицијент

Како сазнајемо, ситуација у Трстенику је тек забрињавајућа и не смирује се – тамо је чак 5 позитивних од 9 тестираних. Конов коефицијент ту износи невероватних 55,5 одсто!

Мерошина такође забрињава јер већ неколико дана има по 2, 3 заражена. Предложено им је да анализирају стање и уведу ванредну ситуацију уколико је потребно.

Након Београда и Крагујевца према броју новозаражених следе Врање и Крушевац са по 6, заитм Ниш и Трстеник са по 5, док Краљево броји 4.

Нови Сад, Нови Пазар, Мерошина, Зрењанин, Шабац и Прибој имају по 3 нова случаја заразе, а остали 2, 1 или 0.

Извор: Еспресо