Србија

АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ ПРОФЕСОРА КОЧОВИЋА: Од сутра смо у ЉУБИЧАСТОЈ ЗОНИ по броју заражених короном на дневном нивоу!

Од сутра смо у љубичастој зони, а то је 101 до 250 заражених на 100.000 становника. Како ствари стоји, великом брзином идемо узбрдо… каже професор Петар Кочовић који помоћу јединственог математичког модела у свету за праћење пандемије коронавируса предвиђа када ће се завршавати таласи епидемије у нашој земљи.

То значи да ћемо се, према прогнозама професора Кочовића, сутра наћи у најгорој зони када је у питању број заражених коронавирусом на дневном нивоу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је раније објаснио професор, Европски центар за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ) земље дели по зонама које су означене бојама: зелена зона (од 0 до 15 заражених на 100.000), жута зона (15-30 заражених на 100.000), црвена зона (30-50 заражених на 100.000), као и љубичаста зона (50+ заражених на 100.000 становника).

Професор Кочовић наводи да су остале државе, а нарочито Немачка, показале да само посебним мерама епидемија корона вируса може да се регулише. Иначе, његов тим састављен је од математичара и програмера који прате на дневном нивоу стање у 216 држава.

Реч је о јединственом математичком моделу у свету за праћење пандемије коронавируса. Како професор Кочовић објашњава, он има 5 модела за праћење епидемије, али је Гаусова крива најпознатија.

– За Гаусову криву су потребни само подаци о зараженим пацијентима на дневном нивоу. Користим податке које објављују Министарство здравља и Институт за јавно здравље “Батут”. Ова технологија прилично поуздано рачуна – употребићу појам предвиђа, крај циклуса, као и врхове… И не само за Србију, већ и за све земље – испричао је раније.

Подсетимо, данас је у нашој земљи оборен рекорд по броју заражених коронавирусом. Укупно је у претходна 24 сата потврђено 1.328 нових случајева, тестирано је 9.690, а преминуло је 5 особа. На респиратору је 39 пацијената, хоспитализовано 210. Изражено у процентима, у односу на број тестираних заражено је 13.70 одсто.

Извор: Курир.рс/Телеграф.рс