loading...
Србија

АЛБАНЦИ ИЗНЕЛИ СКАНДАЛОЗАН УЛТИМАТУМ! Ево шта траже од Србије, ово никако не смемо да прихватимо!

Тзв. косовски председник Хашим Тачи каже да је у Бриселу и Вашингтону захтевао да дијалог Београда и Приштине има само једну тачку – питање узајамног признавања.

Тачи, који тренутно борави у САД је истакао да је добио пуну подршку за евроатлантске интеграције тзв. Косова.

– Могу да кажем да је после посете коју сам имао прошле недеље у Бриселу, где сам са специјалним изаслаником Европске уније разговарао о питању дијалога Косово и Србија, било неопходно отпутовати за САД. У Вашингтону сам имао посебно задовољство да разговарам са званичницима Стејт департмента и другим званичницима америчке владе о корацима који Косово мора да их предузме сада, али такође и у будуц́ности – рекао је Тачи.

Он је истакао да “САД настављају снажно да подржавају тзв. Косово у унутрашњем развоју и у институционалној стабилности” и додао да ће тзв. Косово и даље остати највернији амерички савезник у региону.

– Сарадња са САД је наставак наших стратешких опредељења, али оно што морам да нагласим је да сам и званичницима у Бриселу и у Сједињеним Америчким Државама јасно рекао да је питање дијалога између Косова и Србије ушло у нову фазу и да треба да буде само једна тачка дневног реда, она о узајамном признавању између Косово и Србије, а затим тек остала питања. Морамо наставити овај процес полазећи од главе теме, а не од репа – закључио је Тачи.

Петковић: Тачи није за дијалог, његов потпис не вреди

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да је косовски председник Хашим Тачи изјавом да би “узајамно признање” требало да буде једина тачка дијалога Београда и Приштине, још једном показао да је суштински против дијалога.

У саопштењу за јавност, он је додао да је тиме Тачи потврдио и да ништа не вреди “његов потпис пред лицем ЕУ, којим се обавезао на формирање Заједнице српских општина” на Косову и Метохији.

Петковић је истакао да дијалог не може, насупрот ономе што Тачи замишља, имати унапред дефинисан исход, и да су тога свесни и у Вашингтону и у Бриселу.

– Својим маневрима и ескиважама са себе не могу скинути седам и по година нереализовану обавезу формирања Заједнице српских општина, и то је тема коју неће успети да скрајну и уклоне са стола никаквом политичком и дипломатском гимнастиком – оценио је Петковић.

– Заједница српских општина и непоштовање Бриселског споразума од стране Приштине биће наша прва тема приликом сваког одласка у Брисел, и нека нико не гаји нереална очекивања о напретку дијалога док год та обавеза не буде испуњена – истакао је директор Канцеларије за КиМ.

 

 

 

 

Извор: Srbijadanas.com