Србија

АЛБАНЦИ ПОБЕСНЕЛИ! Настао хаос! Хитан захтев из Приштине упућен Србији! Од вас тражимо да одмах…

Министарство спољних послова и дијаспоре тзв. Косова најоштрије осуђује хапшење косовског држављанина Агима Ђоцаја у Србији, саопштено је из министарства.

“Ђоцај је флагрантно ухапшен током транзитног путовања кроз територију Србије. Министарство захтева од Србије хитно пуштање на слободу Агима Ђоцаја и Незира Мехметаја, који су неправедно притворени вец́ десет месеци”, наводи се у саопштењу.

Такође истичу да су оптужбе против њих неутемељене, намерне и политички мотивисане, те Министарство спољних послова позива Брисел и државе Квинте да се обрате властима у Београду, да, како наводе, једном заувек забране такву незакониту праксу неоснованог притварања косовских грађана који пролазе кроз територију Србије.

“Такво понашање је у супротности са основним људским правима, споразумом о слободном кретању постигнутим у Бриселу 2011. године и потпуно супротно духу споразума о опредељењима Вашингтона за економску нормализацију. Стара политика Србије, коју води Вучић, и даље је у супротности са свим европским вредностима којима теже и у супротности су са изјавама које дају пред међународном заједницом о наводној ‘посвећености и спремности’ ка процесу пуне нормализације односа са Косовом”, додаје се у саопштењу.

Наводе да су ове акције наставак напора Србије да саботира Косово, “издајући лажне потернице и манипулишући њиховим медијским каналима кроз сталну расистичку пропаганду”.

“Имајући у виду ове околности, Министарство спољних послова понавља позиве грађанима Косова и сународницима из дијаспоре да избегавају путовања у Србију и кроз Србију, због ризика од задржавања и због политички мотивисаних оптужби”, закључује се у саопштењу.

 

 

 

 

 

Извор: Косово онлине