loading...
Србија

Албанци у неверици! ТАЧИ И ВЕСЕЉИ НЕЋЕ ИЗБЕЋИ ХАПШЕЊЕ!

ПРЕДСЕДНИК Матице Албанаца Србије Демо Бериша оценио је данас да председник лажне државе Косова Хашим Тачи неће моћи да избегне суд и нагласио да очекује његово хапшење.

Бериша је у јутарњем програму РТВ Пинк рекао и да очекује хапшење Кадрија Весељија.

На питање зашто је Хрватска заинтересована за укидање Специјалног суда за злочине ОВК, Бериша је одговорио да је један од оних против којих је подигнут предлог оптужнице и командант главног штаба бивше ОВК Агим Чеку.

– Међу процесуиранима је и Агим Чеку који је паралелно и држављанин Републике Хрватске, а знамо која је његова улога била у рату у Хрватској. Иницијативу да се суд укине покрећу и ветерани ОВК – подсећа Бериша.

Специјализовано тужилаштво са седиштем у Хагу је 24. априла поднело Специјализованом већу на испитивање оптужницу којом се председник лажне државе Хашим Тачи и бивши председник привремене косовске скупштине и актуелни посланик Демократске партије Косова Кадри Весељи, као и друга лица, терете за низ злочина против човечности и ратних злочина, укључујући убиство, нестајање лица, прогон и мучење.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи и други осумњичени из оптужнице сносе кривичну одговорност за скоро 100 убистава.

Специјално тужилаштво је тек 24. јуна јавно објавило да су оптужнице поднете на испитивање, а рок од шест месеци до када би Суд у Хагу требало да се изјасни истекао је јуче.

Хрвати су са ОВК били “браћа по оружју”

На питање зашто је због суда нервозан и бивши шеф мисије ОЕБС на Косову и Метохији, Вилијам Вокер, адвокат Горан Петронијевић је оценио да је реч о “паликући, човеку који је свуда потпаљивао сукобе, шпијуну, подметачу, човеку који никада није говорио истну”.

– Вокерови трагови јако смрде! Косово је његово чедо – каже Петронијевић.

Он је истакао да Албанци чекају победу Бајдена, па и суд.

Коментаришући зашто Хрватска жели укидање суда, Петронијевић каже да су хрватски интереси антисрпски, а да је постојало и братство по оружју са ОВК у борби против Срба.

– Свима њима суд не одговара јер би се можда открили неки трагови који би водили ка њима. То би могло да доведе до понављања неких поступака или до другачијег гледања на неке досад донате пресуде – каже Петронијевић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс