Свет

ЦРКВА СЛАВИ, ЖЕНЕ БЕСНЕ: Абортус готово потпуно забрањен

Pixabay.com

Врховни суд у Пољској пресудио је ове недеље да су абортуси противуставни чак и онда када фетус има деформитете, што је био један од последњих допуштених случајева у којима жена може да прекине трудноћу. Реакције јавности су бурне – конзервативци славе „заштиту живота“, критичари кажу да је у питању кршење људских права, а жене марширају улицама.

Када одлука ступи на снагу, труднице ће морати да изнесу трудноћу чак и када се зна да би дете дошло на свет неизлечиво болесно. Прекид трудноће биће дозвољен само у случајевима силовања, инцеста и када она угрожава здравље мајке. Регулатива о прекиду трудноће у овој доминантно католичкој земљи и пре овога је важила једну од најригорознијих у свету.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Суд тумачи да Устав прописује заштиту живота „у свакој фази развоја“ и дао је за право групи посланика владајуће конзервативне странке Право и правда који су изнели случај пред Уставни суд. Закон који је омогућавао прекид трудноће при тешкој деформацији фетуса донет је још 1993. године.

Групе за заштиту људских права претходних недеља су апеловале на владу да не пооштрава законе. Дуња Мијатовић, комесарка за људска права Савета Европе написала је на Твитеру да је дан када је донет нови закон „тужан за права жена“.

– Уклањање правне основе за скоро све легалне абортусе у Пољској представља казну и кршење људских права – написала је Мијатовићева, додјући да одлука суда значи да ће жене које то могу да приуште обављати абортусе у иностранству или илегално, а да ће остале бити изложене „још већој тортури“.

Са друге стране, предводница пољског Про-Лифе покрета Каја Годек, и сама мајка детета са Дауновим синдромом, рекла је да је Пољска са новим законом постала „узор за Европу и свет“.

– Не попуштамо пред притиском нашег доба да се маршира улево и да се проширују могућности убијања људи – рекла је она.

Опозиција се критички изјаснила о одлуци. Бивши пољски премијер Доналд Туск је назвао „циничном“ одлуку „псеудо-суда усред галопирајуће пандемије“.

Пољску владу критикују и међународне групе за заштиту људских права. Амнести Интернешнал и Хјуман Рајтс Воч најавили су да ће послати независне посматраче да прате процес пред судом.

Како ће нови закон утицати на Пољску

Скоро сви легални побачаји у Пољској изводе се на основу феталних оштећења, па ова пресуда, која је коначна и обавезујућа, у пракси значи готово потпуну забрану абортуса.

Пољска је једна од најдоминантније католичких земаља у Европи, али у јавности није било велике подршке за споран закон. Анкете јавног мњења годинама уназад показују да се очигледна већина Пољака противи рестриктивнијем закону о абортусу.

Бискупи и католичке групе вршили су притисак на владајућу странку Право и правда да наметне строжији закон. Странка подржава традиционалне католичке вредности, али је промену прогурала тешком муком – било је противљења и у парламенту и на улицама. Процењује се да је 2016. године 100.000 људи, углавном жена, протестовало због покушаја пооштравања закона.

Крајем прошле године група посланика владајуће странке и крајње деснице одлучила је да затражи од суда да одлучи о том питању. То је било згодно јер је већина судија суда именована од стране Права и правде, због чега та странка има велики утицај у судству. На тај начин се, такође, избегла бурна и емотивна парламентарна расправа и пратећи бес на улицама. Критичари претпостављају да коначна одлука није случајно пала током другог таласа пандемије, када је забрањено јавно окупљање више од десет особа.

Прошле године се у Пољској легално обавило тек нешто више од хиљаду абортуса, а огромна већина, око 98 одсто њих, обављено је услед тешког деформитета фетуса. Групе за женска права процењују да између 80.000 и 120.000 Пољакиња годишње затражи абортус у иностранству. Чак се и жене које имају правне основе да затраже легалан абортус често суочавају са изазовима, што говори о размерама стигме око питања права на прекид трудноће.

Уочи доношења одлуке, Антоњина Левандовска, активисткиња и боркиња за људска права, казала је за Би-Би-Си да је закон из 1993. био заснован на принципима Уједињених нација који забрањују мучење.

– То је нехумано, одвратно је терати некога да изнесе целу трудноћу поготово ако фетус има деформитете. А 98 одсто абортуса у Пољској се ради управо због тога – рекла је она.

„Ово је рат“

Док конзервативци славе нови закон, пред кућу лидера пољског премијера Јарослава Качињског у Варшави и на тргове и улице градова широм земље поново су изашле десетине хиљада Пољакиња, упркос строгим санитарним мерама и забрани окупљања.

У Варшави, где је у четвртак увече први протест полиција растерала сузавцем, жене су сада дошле са црним кишобранима, симболом ранијих демонстрација против строгих закона о абортусу.

Кућу Качињског, који је више пута правдао потребу забране тиме да беба мора да се роди чак и када би њен кратак живот био неизрецива патња, како би била крштена и достојно сахрањена, чувају јаке полицијске снаге које су повремено позивале демонстранте да се разиђу.

Демонстранти су у Варшави скандирали „носите се“, а у маси су се могли видети и транспаренати са порукама „Католичка црква потонуће у крви жена“, „Желимо избор“, „Јарославе, зар имам мања права него твоја мачка?“, „Ово је рат, а револуција је жена“.

У Варшави и Кракову маса је полицајцима викала „Скини униформу, извини се мајци“. У многим градовима демонстранти су кренули у протестне шетње до локалних седишта владајуће странке, где су остављали упаљене свеће као симбол да су власти, пречицом преко Уставног суда јер нису имале храбрости да то учине саме у парламенту – сахраниле права Пољакиња.

Испред куће Качињског, према проценама пољских медија, окупило се око 10.000 људи. Ту је организаторка протеста Марта Лемпарт позвала Пољакиње да се у понедељак поново окупе и блокирају градове, а да од среде ступе у штајк и одбијају да одлазе на посао.

Извор: Блиц