Србија

ДА ЛИ ЋЕ НЕДЕЉА У СРБИЈИ БИТИ НЕРАДАН ДАН? Ово су нове информације!

РАД недељом не сме да буде правило већ изузетак и то мора да се регулише законом, како се не би дешавало да се прописи тумаче по вољи послодавца.

Мора јасно да стоји да је недеља дан за одмор, а не као сада „по правилу дан одмора“. То је став Самосталног синдиката трговине, а иницијатива коју су поднели министарствима трговине и рада још пре четири године недавно је поново враћена на дневни ред.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима Радослава Топаловића, председника Синдиката трговине, иницијатива својевремено није наишла на разумевање надлежних, али очекује да ће нова влада имати више разумевања.

– Ресори рада и трговине би требало да нас подрже и буду предлагачи измена и допуна закона – каже наш саговорник. – Првенствено треба уредити радно време у трговинама, јер оне сада могу да раде 365 дана у години, 24 часа дневно. То је недопустиво и не би смело да буде правило, већ само да важи у изузетним приликама.

Многе земље у окружењу укинуле су недељни рад. Синдикати сматрају да нерадна недеља не би проузроковала нове отказе, јер у трговини већ постоји мањак радне снаге. Послодавци, с друге стране, страхују од пада промета и профита, смањења зарада, отпуштања радника, незадовољства потрошача…

– Процене послодаваца да ће бити мањи промет у радњама ако недеља и државни празници буду нерадни дани нема основа, јер ће се купци у истом обиму снабдевати радним данима – каже Топаловић.

Жене чине 70 одсто радника у српским радњама, па наш саговорник указује да је готово незамислив породични живот у фамилији где оба супружника раде у трговини. Синдикалци наглашавају и да захтев да се забрани рад трговина недељом не значи залагање за мање рада, јер по закону радна недеља траје пет дана, седмично се ради по 40 часова, а рад недељом свакако није регулисан.

– Уколико би радње биле затворене другог дана викенда, то не значи ни да би потреба за трговцима била мања, јер ионако их је мало – истиче Топаловић. – Више радника биће потребно да ради суботом и понедељком, јер ће тада бити и више промета.

У Министарству за рад наглашавају да Закон о раду предвиђа да сваки радник мора да има један дан недељно слободан, а колективним уговором се одређује који ће то дан бити, о чему на крају одлучује послодавац.

У српским трговинама ради око 250.000 радника, а просечна зарада им је 35.000 динара.

 

 

 

 

Извор: Новости.рс