Србија

ДА ЛИ ЋЕ СРБИЈА ПОНОВО УВЕСТИ КАРАНТИН!? Ово се никоме неће свидети!

На последња два састанка кризног штаба озбиљно је разматрано предузимање нових оштријих мера уколико број заражених од короне настави да расте, сазнаје Српски телеграф. Није то било у смислу увођења карантина или нечег сличног за пет или десет дана, али су одређени параметри и критеријуми када ће се посегнути за ригорозним мерама.

Према информацијама нашег листа, од саговорника који су присуствовали састанцима, закључено је да епидемиолошка ситуација, иако много боља него у земљама у окружењу, па и целој Европи, може веома брзо да се промени.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Оно што је важно за грађане да знају јесте да све зависи од нас самих. Број заражених свакако ће се повећавати и због ситуације у окружењу и због хладнијих дана, сезоне слава и сличних ризика, али у ком распону ће то бити, зависи искључиво од поштовања мера – каже наш саговорник и додатно објашњава:

– Нико тренутно не размишља о карантину за целу Србију или нечем сличном, међутим, ако се буду разбуктала нека жаришта, не треба уопште сумњати да ће се у сарадњи с локалним властима затварати неки градови, општине или њихови делови у којима је стање најкритичније.

На ову тему говорио је у петак и председник Александар Вучић, који није крио да је забринут због броја заражених.

– Гледам проценте на свака два, три, четири сата. И тачно кад је престало лепо време, кад има више кише и људи у затвореном, корона буја. У овом тренутку нема најава да ће бити уведене строже мере, али спреман сам да донесем тешке одлуке и мере уколико то буде потребно – рекао је шеф државе.

Вучић је поручио да је на кризном штабу да одлучи какве би теже мере могле да буду.

– За мене је живот сваког човека, баке, деке, мајке, оца, брата, сестре, деце важнији од сваке политике и не интересује ме како ће неко да реагује, да ли ће политички поени да иду наниже јер ће се на крају бројати то колико је ко живота сачувао – казао је Вучић и још једном поновио да „не можете нити смете да укинете живот, већ мора да се пронађе баланс“.

Тренд раста броја заражених јесте забрињавајући, али је добро то што га не прати пораст броја хоспитализованих и пацијената на респираторима, изјавила је заменица директора Института „Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић. Она је упозорила и на рапидан пораст оболелих од КОВИД-19 у целој Европи.

Услови за пооштравање мера

1. Ако проценат заражених у односу на број тестираних скочи на 10 одсто

2. Истовремена појава неколико жаришта широм Србије

3. Већи раст броја пацијената на респираторима

4. Већи број хоспитализованих

5. Нагло додатно погоршање ситуације у земљама окружења

Могуће оштрије мере
1. Карантин за поједина места или делове општина/градова

2. Додатно скраћење радног времена за све објекте

3. Делимично или потпуно затварање граница

4. Обавеза рада од куће за одређен број запослених

5. Додатна рестрикција за боравак ђака у школама

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс