Србија

Да ли нам се то ПОНАВЉА ЈУЛ?! Ови подаци не слуте на добро

Фото: Pixabay.com

Све ово са корона бројкама и порастом броја заражених од корона вируса у Србији подсећа на ситуацију с краја јуна и почетка јула, месеца који ћемо памтити по другом пику епидемије. Тада смо у једном тренутку дошли чак до 467 заражених за један дан!

Верујемо да нико од нас не жели да нам се ово понови, али је немогуће игнорисати подударања те и ситуације у којој се сада налазимо.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, тада смо након ванредног стања и полицијског часа једва дочекали да се опустимо и кренемо у нормалан живот. Све је наговештавало да се ситација смирује, укинуте су ригорозне мере, било је лето, мислило се да топлије време смета вирусу… а онда БУМ!

Пре тог бума, ситуација је изгледала овако…

Средином јуна број новоотривених случајева данима се кретао око 100. Онда смо 23. јуна забележили 102, само два дана касније, дакле 24. јуна 143 (мало мање него јуче, када бројимо 151), поново за два дана „крива“ се диже на 193, 28. јуна на чак 254, 3. јула скок на 359…. И све тако брзином муње до 467 новонаражених 2. јула!

Све оно што је претходило оваквом наглом скоку подсећа на ситуацију у којој смо сада.

Крива за септембар и октобар изгледа овако (можете да видите на графици испод), с тим што смо 7. октобра имали 121, а јуче већ 151.

Фото: Принтскрин covid19.data.gov.rs/

Дакле, ситација је варилала, крива је изгледала прилично хистерично и нестабилно, онда три дана за редом троцифрене бројке – 120, 121, 151.

Ако се настави овим темпом, а струка упозорава да смо се поново прилично опустили, драстичан пораст броја заражених је неминован.

Погледајмо само како је тај скок изледао у јулу и ситацију из јуна која је томе претходила и колико личи на садашњу:

Осим тога два наша стручњака, епидемиолози и чланови Кризног штаба за борбу против корона вируса др Бранислав Тиодоровић и др Предраг Кон најавили су трећи пик епидемије корона вируса за новембар.

Нови удар у новембру

– Нови удар короне у Србији очекује се у новембру, сада смо у припремама за тај најтежи период. Тренутно је важно контролисати поштовање свих донетих прописа, а у будућности би и неке препоруке могле да пређу у обавезне мере – рекао је пре неколико дана др Кон гостујући на ТВ Прва.

Тиме је потврдио и оно што је крајем септембра предвидео и др Тиодоровић.

– У новембру, када дођу хладнији дани, неминован је скок броја заражених од короне. Од нашег опреза зависи колико ће то бити и зато смо одлучили да и даље не дозвољавамо велика окупљања и да само постепено ублажимо мере – рекао је он тада.

Међутим, не да мере нису ублажене, него су чак и пооштрене, с обзиром на то да нам тако диктира тренунта епидемиолошка ситуација, односно тај пораст броја заражених већ имамо.

Тако је Кризни штаб, услед погоршане епидемиолошке ситуације, донео одлуку да сви угоститељски, трговински и занатски објекти, укључујући и оне са баштама, у целој Србији могу да раде до 23 часа, уместо до један сат после поноћи. Та одлука важи од јуче, а на овом линку погледајте које још све мере важе у Србији, а многи су их изгледа заборавили.

Уз то отворен је и вибер број – 064/8811405 на који грађани могу путем вибер апликације да пријаве непоштовање епидемиолошких мера, нарочито у угоститељским објектима и другим местима где се окупља већи број градана, саопштило је Министарство здравља.

Такође, надлежне службе ће од данас појачано контролисати угоститељске објекте, а од јуче се са тим стартовало у градском превозу.

Извор: Блиц