Србија

ДОКТОР ЈАНКОВИЋ УПОЗОРИО: Ево колико нам је остало до новог пика короне! ОВО СЕ НИКОМЕ НЕЋЕ СВИДЕТИ!

У ОВОМ тренутку се нису стекли услови за одржавање масовних спортских догађаја, јер би били велики ризик за ширење корона вируса, изјавио је данас имунолог др Срђа Јанковић.

Навео је да неки модели превиђају пик вируса корона у новембру, али да то није неминовност која тече мимо нас. Ако се то обистини, имамо мање од месец дана „сигурности“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јанковић је, гостујући на ТВ Пинк рекао да за сада не очекује неке драстичне рестриктивне мере, али да ситуација мора да се прати.

– Све зависи од нас. Предвиђање је само предвиђање. Ако ригорозније спроводимо мере, пораст заражених ће бити мали, ако будемо одустали од мера оболевање ће бити веће – рекао је Јанковић.

Тренутно је, каже, у Србији епидемиолошка ситуација повољна, али да не бисмо смели да се уљуљкамо.

– Ситуација је релативно повољна сада, али потенцијално може да се погорша и зато мере морају да се спроводе. Можемо да учинимо нешто да не дођемо до најгорег сценарија – рекао је Јанковић.

Навео је да је тренутно половина новозаражених откривена у Београду, али да потенцијал за ширење корона вируса постоји свуда у Србији.

– Свуда може да буде жариште. За сада жаришта немамо, али жариште се направи за час – рекао је Јанковић.

Он је навео да је примећено да антитела могу да нестану и код особа које су прелажале ковид-19 и апеловао на оне који прележали ту болест да се и даље штите јер, каже, није познато колико ће њихова заштита трајати.

Овај вирус заиста може да зарази свакакога, не штеди никога – од председника супер силе до било ког од нас. Нико не треба да мисли да је заштићен – рекао је Јанковић.

Навео је да у Србији постоје услови за лечење крвном плазмом и да су се добровољни даваоци масовно одазвали.

Каже да ризичне групе, као што су старији, хронични болесници и труднице треба да се вакцинишу против сезонског грипа.

– Као и код короне, и код грипа постоји елемент непредвидивости. Не знамо унапред какву ће килиничку слику произвести – казао је Јанковић.

 

 

 

Извор: Тањуг