Србија

ДОКТОРКА ДАРИЈА ПОСТАЈЕ МИНИСТАРКА: Ево за који ресор ће бити задужена

Нова Влада Србије, можда ће бити богатија за чланицу Кризног штаба докторку Дарију Кисић Тепавчевић. Како сазнаје „Информер“, она би требало да буде министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Када су у питању нови министри, она ће бити једно од најзначајнијих појачања и освежења у кабинету премијерке Ане Брнабић, који ће, према најавама, чинити више од 50 одсто жена.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Окосница женама

Према информацијама „Информера“, важно појачање у Немањиној 11 биће и доскорашња председница београдске општине Савски венац Ирена Вујовић, којој ће бити поверен ресор екологије и заштите животне средине. Њима ће се придружити још неколико жена, које ће преузети важне државне ресоре.

– Када је председник Вучић рекао да ће практично половину нових министара чинити жене, он је то заиста и мислио, иако многи нису веровали да ће Србија достићи тај ниво родне равноправности… Докторка Дарија Кисић задобила је поверење својим одмереним а стручним наступима на конференцијама Кризног штаба, као и огромном посвећеношћу у борби против корона вируса. Показала је своју снагу посебно у тренуцима када су нападали њену породицу, али и њену стручност и интегритет. Није поклекла ни у једном тренутку, што показује да ће и у будућој влади Србије бити спремна да одговори свим изазовима у домену социјалне политике и да неће устукнути пред изазовима и тешкоћама – објашњава наш извор.

Када је реч о Ирени Вујовић, сви који је познају знају да она годинама марљиво и просвећено обавља све задатке који су се пред њу стављали, али и да ниједног тренутка није радила на самопромоцији.

– Ирена је, како се то каже, војник своје партије. Она ужива велико поверење председника Вучића и сваки поверен задатак је до сада испуњавала врло успешно. У Српској напредној странци је од њеног оснивања и учила је и професионално расла заједно са партијом. Две године је била помоћница градоначелника Београда, а потом и једна од најуспешнијих председница општина у Београду. Сви у СНС су уверени да ће оправдати поверење и успешно се носити с новим изазовима – објашњава саговорник овог листа.

Према његовим речима, Дарији и Ирени ће се придружити још неколико жена, које ће преузети ресоре у Влади. Помиње се да би на челу новог Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог могла да се нађе Гордана Чомић, некадашња посланица Демократске странке која је најзаслужнија за то што је Скупштина Србије усвојила закон по коме 40 одсто посланичких места у парламенту мора да припадне женама. Уз то, Чомићева је и дугогодишњи истакнути борац за људска права.

Медији су претходних недеља писали да би ресор привреде могла да преузме „жена змај“, директорка „Прве петолетке“ и једна од најуспешнијих менаџерки у Србији Анђелка Атанасковић, док би Нелу Кубуровић, која је на породиљском одсуству, у ресору правде могла да замени Маја Поповић, успешна правница и саветница директора БИА. Извесно је да ће ресор културе и информисања преузети досадашња председница парламента Маја Гојковић. У Немањиној 11 медији су видели и Сузану Грубјешић на месту министарке за ЕУ, Татјану Матић у ресору туризма, Зорану Михајловић као министарку енергетике, а није искључено да им се придружи и Марија Обрадовић.

Полажу заклетву 28. октобра

Ко ће све чинити нову владу Србије, биће дефинитивно познато у недељу, након седнице Председништва СНС, која ће почети у 10 сати ујутру. Главна тачка дневног реда су кадровска решења за Немањину 11. Оно што је за сада извесно јесте да ће нови тим Ане Брнабић имати 21 министарство, међу којима су и три нова – Министарство за бригу о селу, Министарство за бригу о породици и демографији и Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог. Нови министри заклетву би требало да положе у среду, 28. октобра, када ће у Скупштини Србије премијерка Ана Брнабић изнети свој експозе.

Извор: Блиц