Србија

ДОКТОРКА КИСИЋ СЕ ХИТНО ОБРАТИЛА НАЦИЈИ! Једну ствар никако не смемо да дозволимо! Ево шта чека Србију!

Заменица директора Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ Дарија Кисић изјавила је данас је да је епидемиолошка ситуација у Србији изузетно повољна у поређењу с другим земљама региона и Европе, али је упозорила да предстоји зимски период, када је сезона и других респираторних инфекција.

„Морамо да учинимо све да задржимо ову повољну ситуацију. Колико ће се јавити случајева, зависи од нас. Најбољи пример је Кина где већ неколико десетина дана немају локалну трансмисију вируса. Овај епидемијски период је дужи него што се мислило, многи су изгубили стрпљење, али не смемо да дозволимо ширење инфекције“, истакла је Кисићева за РТС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је рекла и да је Институт „Батут“ кровна институција за јавно здравље у земљи, у који долазе сви подаци прикупљени од стране регионалних института.

„Ми о томе редовно пишемо извештаје, тако је било и претходних деценија. Сада је веће интересовање за такве активности кад је у питању ковид. Потребно је време за прикупљање података. Када је редовно стање, они се објављују до средине године за претходну годину“, рекла је Кисићева за РТС.

Када је реч о епидемијског ситуацији и бројкама које стижу свакодневно, Кисићева указује да је најважније да ли је било преминулих у последња 24 сата, као и колики је број особа на респиратору и с најтежом клиничком сликом.

Она је указала да је важно и колика је оптерећеност здравствених установа, број хоспитализованих и расположиви капацитети, како би се реаговало на време.

 

 

 

 

 

Извор: Тањуг, РТС