Србија

ДР ДАРИЈА О ПУБЛИЦИ НА УТАКМИЦАМА: Ми у наредном периоду имамо само једну једину важну утакмицу – ону са короном!

Саопштила данашње бројке, забележен је скок новозаражених – данас их је чак 579. Ризично понашање су контакти без заштите а заражених највише међу радно способнима и млађима, рекла је докторка

БЕОГРАД – Кризни штаб Владе Србије за борбу против корона вируса обратио се јавности данас у 15 часова са најновијим информацијама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

И данас је у Србији забележен драматичан скок броја новозаражених – чак 579, а три пацијента су преминула.

Прва се јавности обратила чланица Кризног штаба др Дарија Кисић Тепавчевић која је саопштила најновије корона бројке и дистрибуцију заражених по градовима и по узрастним групама. Др Дарија је рекла да је највише оболелих до 60 година старости. Кад је реч о градовима, на првом месту је Београд, а на друго место је са 40 заражених избио Крагујевац.

Др Дарија је рекла да ризично понашање представљају контакти без заштите а заражених је највише међу радно способнима и млађима који најчешће остварују контакте без заштите. У претходних недељу дана 85 одсто свих потврђених случајева вируса корона је у узрасној групи до 65 година.

Једина важна утакмица јесте она са короном

Др Дарији било је постављено и питање да ли би у оваквој ситуацији могло бити дозвољено да се уочи важних утакмица, а у наредном периоду очекују нас две, дозволи рецимо улазак 1.000 или 2.000 људи на стадион „Рајко Митић“ који прима 50.000. Реч је пре свега била о утакмицама Црвене звезде у Лиги Европе, али и мечу фудбалске репрезентације Србије, кључном за пласман на ЕУРО.

На то је др Дарија одговорила: Ми у наредном периоду имамо само једну једину важну утакмицу – ону са короном!

Подсетила је да је Кризни штаб у једном моменту дозволио публику на утакмицама, али уз стрикно прописане мере, које, наводи нису поштоване и додала да не улази у то на коме је кривица за непоштовање тих мера. Додаје да се то односи и на дерби који је одигран 10. јуна између Црвене Звезде и Партизана. Кисић је истакла да су фудбалске утакмице које су организоване у другим европским земљама, на пример Италији, биле су узрок за ширење вируса.

„Надамо се да ће доћи до побољашања епидемиолошке ситуације и да ће се мере попуштати. Јесмо се пожелели нормалног живота, али до тада, боље да се стрпимо“, поручила је Кисић.

Јавности се обратила и директорка КБЦ Бежанијска коса др Марија Здравковић. У КБЦ “Бежанијска коса“ од ковида 19 лечи се 155 ковид пацијената од којих је шесторо на респиратору, изјавила је данас директорка те здравствене установе Марија Здравковић. Она је на редовној прес конференцији Кризног штаба казала да је највећи број пацијената са средње тешком клиничком сликом и да се опорављају.

“Данас је било 12 отпуста, а веома нам је драго што смо данас отпустили пацијента који је 41 дан био на респиратору“, рекла је Здравковић. Додала је да је на интензивној нези 14 пацијената, а шест на респиратору. “Пацијенти су стабилног стања, примају терапију, надамо се да ћемо их све излечити и пустити кући“, рекла је Здравковић.

Кисић: На болничком лечењу тренутно 530 пацијената

Тренутно је на болничком лечењу 530 пацијената, док су на респиратору 24 пацијента због компликација ковид 19, каже др Кисић Тепавчевић. Од почетка епидемије тестирано је укупно 1.271.455 особе, док је умрло 786 особа. У последњих недељу дана од 17. октобра до 23. октобра било је 2.396 лабораторијски потврђених од чега је 1.185 са подручја Београда, затим Крагујевац- 126, Ваљево – 97, Нови Сада-76, Ниш-54, Краљево – 51, Врање-44, Пријепоље-39, Трстеник-37, Ссабац-33, Александровац -32, Лозница – 29, Крушевац -26, Бор – 24, Прокупље – 23. „Потенцијалне носиоце инфекције имамо широм наше земље. Број хоспитализација је око 15 одсто од свих заражених, а болнички се збрињавају средње тешке и тешке клиничке слике“, рекла је Кисић Тепавчевић.

Дневно 20 до 40 више примљених, него отпуштених из болница

У последњих 10 дана свакодневно је више пацијената примљено него што их је отпуштено из са болничког лечења и дневно се за 20 до 40 пацијената више прими него што се отпусти, др Кисић Тепавчевић. Према њеним речима, од укупног броја потврђених лабораторијских случајева вируса корона, 15 одсто захтева хоспитализацију. Кисић је поновила да је тренутно 530 пацијената хоспитализовано, а од тога се трећина налази у КБЦ „Бежанијска коса“.

Она је поручила да се будно прати попуњеност здравстевних капацитета и да надлежни, каже, размишљају „неколико корака унапред“. „Дневно смо сваки дан у плусу за 20 до 40 болничких кревета. Сваки дан у последњи 10 дана, више пацијента је примљено него отпуштених из болнице“, рекла је Кисић. О попуњености капацитета здравственог система посебно се води рачуна, јер је приоритет да сваки грађанин има доступну здравствену службу, и када је у питању ковид 19 и уколико има неко друго обољење, додала је Кисић Тепавчевић.

На питање зашто се не објављује број заражених по градовима на дневном нивоу, она је рекла да постоје ти подаци и да ће их учинити доступним.

Извор: Курир.рс