Србија

ДР ДАРИЈА СЕ ХИТНО ОБРАТИЛА: После њених речи о ситуацији са короном у Србији настао је МУК

Што је већи број оболелих већи је број оних са тежим облицима иако само 10-15 одсто захтева хоспитализацију

Повољнија епидемиолошка ситуација коју Србија тренутно има у односу на друге европске земље није случајна већ је показатељ да смо се понашали одговорно и савесно, рекла је заменица директора Института „Батут“ и чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Када гледамо показатеље умирања имамо два: једна је стопа морталитета и изражава ризик умирања у популацији а други је леталите а то је ризик умирања оболелих особа и он је показатељ колико је болест тешка и колико знамо да је лечимо, рекла је за РТС заменица директора Института „Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић.

– Код нас је стопа леталитета око 2 одсто што је у рангу смртности у најразвијенијим земљама. Али то зависи и од броја тестирања јер је негде проценат позитивности и до 30 одто а то значи да се тестирају само они који имају теже форме болести – објаснила је Кисић Тепавчевић.

Што је већи број оболелих већи је број оних са тежим облицима иако само 10-15 одсто захтева хоспитализацију.

– Све је затворени круг и зависи од интезитета преношења и ако се он спречи онда ће и параметри бити бољи. Иако смо често презасићени једним истим мерама ношење маски је основа спречавања ширења вируса као и држање дистанце. Када би сви користили маске ниједна друга мера не би била потребна, да се прво успори, а онда и заустави ширење вируса – истакла је Дарија Кисић Тепавчевић.

У Србији је доста повољнија ситуација него у већини земаља Европе али то не треба да нас заварава, рекла је Кисић Тепавчевић.

– Сада једино мањи ризик имају Холандија, Норвешка и Тусрска али то што смо много бољи од већине у Европи не треба да нас теши. Неке земље које су имале врло повољну ситуацију, попут Чешке, сад имају рапидан пораст заражених – подсетила је дарија Кисић Тепавчевић која је члан Кризног штаба.

Повољнија ситуација, коју имамо, није случајна већ смо се показали као одговорни и савесни и морамо тако да наставимо како би спречили ширење вируса.

– Учесталост других инфекција, какарктеристичних за ово доба године, дупло је мања управо јер се примењују мере које су заједничке за све респираторне инфекције – рекла је за РТС Дарија Кисић Тепавчевић.

Извор: srbijadanas.com