Србија

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ ДОКТОРА: Корона ушла тамо где никако није смела!

– Данас је 1.048 пацијената хоспитализовано, те је 183 пацијената данас додатно у болницама – рекла је данас министарка и чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић.

Говорећи о школама, она је рекла:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Од 1. септембра на територији Србије је заражено 313 ђака. У току ове недеље је код 54 ђака потврђено присуство овога вируса. Што се тиче броја позитивних ученика имамо тренд пораста, 61 одсто у основним школама у последњих 15 дана. Већина случајева је спорадична и до заражавања је дошло до ван школе – казала је докторка Кисић.

Она је нагласила да је потврђено највише случајева заражавања ђака у Београду где их је заражено 103. У 11 округа нема заражених ђака.

Ситуација на Карабурми тешка

– Што се тиче ситуације у ВМЦ Карабурма ситуација је тешка. Празна места се брзо пуне. Сви пацијенти су са тешком клиничком сликом. Половина захтева кисеоничку терапију. 11 пацијената је на јединици интензивне неге. Нисмо никада имали толико тешких пацијената – навео је Иво Удовичић са ВМЦ Карабурма.

Он је нагласио да је вирус ушао у болнице, јер је болница била отворена за хирушке пацијенте између два таласа.

– Здравствено особље је преуморно, 7 месеци смо ту непрекидно. За једног пацијента на интензивној нези треба једна сестра. За такве пацијенте морају бити високо специјализоване сестре. Ми њих немамо. Зато вас молим да се чувате, сви можете да завршите у болници на Карабурми – истакао је др Удовичић.

Подсећамо, у последња 24 сата у Србији је на корона вирус тестирано 11.004 особа, позитивно је 1.545, док је нажалост преминуло пет особа.

Према последњим подацима Министарства здравља и Института „Батут“, на респираторима у болницама широм Србије налази се 47 пацијената.

Извор: Блиц