Србија

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ ДР КОНА: Апелујем на БЕОГРАЂАНЕ да овај викенд…

Члан Кризног штаба за борбу против ковида-19, епидемиолог др Предраг Кон апеловао је данас на Београђане да током викенда остану код куће.

Он је на свом Фејсбук профилу упутио позив становницима главног града да избегавају места на којима могу да се заразе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Београђани… не идите у места заражавања! Останите код куће преко викенда“ написао је Кон.

Подсетимо, Београд последњих дана бележи рекордан број заражених. Само данас, од 1.545 нових случајева корона вируса, у Београду је регистровано чак 796 случајева.

Како је јуче рекао др Кон полицијски час за сада „није на дневном реду“, али није искључио рестрикције у Београду. Напоменуо је да болнице још нису толико попуњене, да би дошло до увођења ове мере.

– У Београду из дана у дан имамо повећање, и то не мало, али у остатку Србије, осим у Крагујевцу, то није тако. Можда ће прво доћи до одређених рестрикција за Београд – рекао је јуче др Кон.

Чланица Кризног штаба за борбу против корона вируса, епидемиолог др Дарија Кисић Тепавчевић, рекла је данас на конференцији за новинаре да је од 1. септембра на територији Србије заражено 313 ђака. Градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак рекао је да је само у Београду од 1. септембра до данас корона вирус потврђен код 160 ђака.

– Оно што јесте забрињавајуће то је да готово 50 њих у последњих десетак дана. Пратимо ситуацију, понашамо се одговорно, али је најбитније да деца бораве у школама – поручио је Гак.

Међутим, епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић рекао је да се не поставља питање затварања школа и вртића и да је то став који постоји и у Европи.

Данас је од последица корона вируса у Србији преминуло пет особа, док је тренутно на респираторима 47 пацијената. Међутим, др Кисић Тепавчевић каже да посебно забрињава број оболелих од ковида-19 који се налазе на болничком лечењу.

– Данас је 1.048 пацијената хоспитализовано, те је 183 пацијената данас додатно у болницама – рекла је данас Кисић Тепавчевић.

Начелница анестезије Клиничко-болничког центра „Драгиша Мишовић“ Душка Игњатовић рекла је да су у тој здравственој установи тренутно на лечењу 174 ковид позитивна пацијента и истакла да је око 200 кревета издвојено за ковид пацијенте.

Извор: Блиц