Србија

Драматично упозорење! ЕВО ШТА ЧЕКА СРБИЈУ АКО СЕ НАСТАВИ РАСТ БРОЈА ОБОЛЕЛИХ!

Епидемиолошка ситуација у Србији се сваким даном погоршава. Чланови Кризног штаба неуморно упозоравају на експоненцијални раст броја оболелих на дневном нивоу и инсистирају да се мере, које су на снази, поштују

Јасно је да ширење коронавируса под хитно мора да се обузда, с обзиром на то да смо само пре 3 дана имали највише оболелих за 24 сата од почетка епидемије у Србији – чак 757!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уколико се овакав раст броја оболелих настави, а судећи по упозорењима епидемиолога хоће, постоје три сценарија која очекују грађане Србије.

Сценарио 1 – Пооштравање досадашњих мера

Директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша рекао је да су на снази многе мере, али да се оне не изводе на најоптималнији начин и да има места за побољшање.

– Треба размишљати о новим мерама, треба ограничити окупљање људи, омогућити људима да који иду на посао да су безбедни, свуда одржавати физичку дистанцу, маске, хигијену руку, тестирање оних који имају симптоме, карантин за оболеле, као и правовремено лечење – рекао је Ивануша.

Имунолог др Срђа Јанковић каже да је одлука Кризног штаба да тренутно нема потребе за увођењем нових мера, већ само за оштријом контролом свих постојећих.

– Досадашње мере делимично имају правни оквир, али радимо на томе да се кажњавање побољша. Забринути смо јер се ситуација погоршава, али још увек много тога зависи од нас и нашег понашања – рекао је др Срђа Јанковић.

– Тренутно за сва правна лица која се не придржавају прописаних мера Кризног штаба казна је од 150.000 до 500.000 динара. Међутим, те казне се не изричу одмах већ мора прво да се покрене поступак, а затим се одређује и тачна висина казне. Оно што можемо да урадимо да цео процес убрзамо јесте да се донесе одредба која би прописала фиксни износ казне за сва правна лица. У том случају би, баш као код казни за маске, инспектори могли на лицу места да напишу прекршајни налог и казне одговорно лице за кршење мера.

Сценарио 2 – Рад кафића, угоститељских објеката до 20 сати, затварања школа и вртића
Коментаришући епидемиолошку ситуацију у појединим општинама, попут Алексинца, где је један вртић затворен, др Срђа Јанковић каже ће разматрање мере затварања школа и вртића зависити од ризика преношења вируса.

– Ми већ имамо флексибилну меру да када се појави вирус, може да дође до затварања вртића и школа, а да ли треба ићи на општу меру зависи од ризика преношења вируса. Контролисање окупљања, ношење маске, било на затвореном било на отвореном простору су основне ствари – истиче Јанковић.

Чланови Кризног штаба разматрају и треба ли ограничити време рада угоститељских објеката до 20 сати.

Сценарио 3 – Тотални локдаун

По речима епидемиолога проф. др Бранислава Тиодоровића уколико се број заражених повећа на 100 особа на 1000.000 становника може се очекивати увођење строжих мера.

– Србија у овом тренутку има око 60 новозаражених на 100.000 становника и упркос повећању, налази се међу три земље које имају најбољу статистику и то је један од разлога што још нисмо увели полицијски час. Међутим, уколико се број повећа – 100 на 100.000 становника, онда би то можда био тренутак када би се и у нашој земљи могло очекивати увођење строжих мера. У том случају бисмо имали до 1.500 позитивних – рекао је епидемиолог и члан Кризног штаба.

Подсетимо, у Републици Србији до 15 часова 26. октобра 2020. године регистровано је укупно 39.827 потврђених случајева ковид 19. Од последњег извештаја тестирани су узорци 6.503 особе од којих је 341 позитивна. У последња 24 сата преминула је једна особа

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс