Србија

ЏИНОВСКИ АНТИЦИКЛОН СЕ КРЕЋЕ КА СРБИЈИ! Стигло упозорење: Ево шта нас чека после 5. новембра

Метеоролог Марко Чубрило рекао је своју детаљну прогнозу за наредни период.

Највише кише се могу очекивати југозападни, јужни и северни предели региона где би до вечерас у просеку пало око 15мм талога, што су за овај иначе у просеку сув месец релативно високе количине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У колико би се пројекције модела оствариле највише кише би добили делови северног Јадрана, посебно у залеђу, где је већ пала значајна количина, затим Горски Котар и северни део средњег Јадрана, затим делови средњег и јужног Јадрана, северозападна и део средишње БиХ, посебно источна Славонија и делови Војводине.

Данас током дана над средишњим, северним и источним пределима још киша повремено,али слабија у односу на данашњу. Над осталим пределима променљиво облачно и углавном суво.

Данс још мало свежије уз максимуме од 9 до 16 степени Целзијуса, што је у оквиру просека за овај део месеца.

Од недеље јутра свежа, не и хладна уз појаву локалне магле, али током дна сунчано и поново релативно топло, посебно у уторак када ће максимуми понегде поново прелазити и 20 степени Целзијуса.

Око 27. октобра се рачуна на утицај још једног слабог циклона уз наоблачење и слабу кишу понегде, док се нешто конкретније падавине за сада очекују над јужним делом региона. Мало ће захладити али ће температуре и даље бити доста високе за теј део године.

Од 30. октобра се рачуна на јачање антицикона над већим делом средишње и источне Европе док ће западне и северозападне пределе захватити јака циклонска активност.

Над нама се рачуна на углавном суво и стабилно време, али ће тачан развој времена тих дана зависити од положаја тог антициклона. ГФС његово језгро поставља углавном источније од нас или тачно изнад нас те симулира суво, стабилно и релативно топло веме уз свеже ноћи без мраза.

ECMWF тај антициклон поставља мало западније тако да би по источној периферији тог антициклона струјао углавном сув али прохладан ваздух те би уз променљиву облачност било свежије са максимумима од 8 до 14 степени Целзијуса.

Видећемо како ће се синоптика ових дана развијати, оба модела су доста стабилна у својим симулацијама, ансамбле низ ГФС-а после 03. новембра симулира постепено захлађење, док контролни и део ансамбле чланова ECMWF-а после 05. новембра симулира даље измештање тог антициклона ка западу ћиме га нама кренуо сув, али још хладнији ваздух.

 

 

 

 

 

Извор: (Еспресо.рс/Ало)