Србија

ИСПЛИВАЛО: Ових 12 ствари нисте знали о докторки Дарији

Заменица директора Института за јавно здравље “Милан Јовановић Батут” докторка Дарија Кисић Тепавчевић није била много позната јавности, пре него што је постала члан Кризног штаба за борбу против корона вируса. Докторка Дарија је на конференцијама штаба пажњу на себе скренула својом стручношћу, али и изгледом и одмереним наступом

На то је утицало и њено васпитање од стране родитеља који су академски грађани, што је мање познато у јавности. Иако докторку виђамо готово свакодневно, ово је 12 чињеница о њој које су мало познате.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

1. Омиљено јело раштан са сувим месом

Докторка Дарија изјавила је да највише воли да једе познато херцеговачко јело раштан са сувим месом. Ипак, признала је да га не спрема сама већ је мајстора за то њен отац.

2. Коса јој је заштитни знак, а кад је била мала шишали је на кратко

Када се докторка Кисић појавила у јавносгти, једна од главних тема и предмета дивљења била је њена коса. Али, она је признала да када је била мала њени родитељи нису знали шта ће са толиком косом, па су морали да је шишају на кратко.

3. Родбинске везе са министарком Кубуровић

Докторка има три године млађег брата Бојана, који је ожењен министарком правде Нелом Кубуровић.

4. Она се угледала на маму, брат изабрао татино занимање

Родитељи докторке Дарије су академски грађани, а њен узор је, очигледно, била мајка Весна која је педијатар. Док се она угледала на маму, брат Бојан је изабрао занимање оца Богдана, па је завршио електротехнички факултет.

5. Увек истиче да је Херцеговка

Иако је рођена у Сарајеву, Дарија Кисић Тепавчевић увек истиче да је “100 одсто Херцеговка”. Кисићи потичу из места Баљци, крај Билеће а породица њена мајке Пашић је из Херцеговине.

6. Била је ђак генерације и одличан студент

Основну школу “Слободан Вуковић” у Сарајеву завршила је као ђак генерације да би Медицински факултет у Београду завршила са просеком 9,60. Већ наредне године добила је прилику да почне да ради као аситент-приправник на предмету Епидемиологија, након чега је то изабрала за свој животни позив.

7. Представљала Европу у Америци

Мање је познато да је докторка Кисић Тепавчевић 2019. представљала Европу на “Инцијативи за глобалну елиминацију малих богиња и рубеле” која је одржана у Вашингтону.

8. Написала више од 100 научних радова

Осим што је изразито лепа, докторка Кисић Тепавчевић је и веома велики стручњак у области којом се бави. То је доказала и са више од 100 научних радова из области епидемиологије, који су објављени како у домаћим тако и у страним публикацијама.

9. Бавила се клизањем, талентована за цртање

Докторка Кисић Тепавчевић се дуго бавила уметничким клизањем, а јако је талентована за цртање. Што се тиче књижевности, јако воли Мешу Селимовића, Иву Андрића и Мому Капора.

10. У средњој школи две године била раздвојена од родитеља

Докторка Дарија је са 17 година била раздвојена од родитеља због рата, а са братом се преселила у Билећу код очевих родитеља. Њени су остали у Сарајеву, а како је причала дешавало се да се данима чак и не чују. Тек након матурирања породица се поново нашла на окупу.

11. Једино се овај комад неба на свету зове Србија

Докторка Кисић је у једном интервјуу објаснила због чега њена породица никада није отишла у иностранство, већ су одлучили да остану у Србији. Њен отац је тада рекао: „Једино се овај комад неба на свету зове Србија. А ми смо Срби“. Те речи заувек су јој се урезале у сећање.

12. Волела би да крене у теретану, али јој се не да

Упркос свом изгледу, Дарија Кисић Тепавчевић једном је изјавила да би волела да редовно вежба и иде у теретану, али да то не успева због бројних обавеза. Тада је нагласила да је једна од жена која „сваког понедељка то планирају“, али да „овог и неколико следећих“ неће успети у тој намери.

Извор: Информер

Ознаке