Србија

Изненадили све! ИЗ ЕУ ЈЕ СТИГЛО САОПШТЕЊЕ БИТНО ЗА СРБИЈУ! Ево шта грађани треба да знају!

Брисел — ЕУ наставља да подржава Србију и њен народ у ситуацији када се земља суочава са све већим бројем нових случајева ковид 19 и хоспитализација.

То је саопштила Европска служба за спољне послове.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наводе да су ЕУ фондови од јула до сада обезбедили запошљавање око 200 медицинског и административног особља, као и нову опрему за ефикасну помоћ људима у невољи широм Србије.

ЕУ је недавно финансирала и куповину 800.000 зашштитних маски, 100 тријажних контејнера, 100 концентратора кисеоника, 75 уређаја за анестезију и вентилацију, 300 инфрацрвених бесконтактних термометара, 100 концентратора кисеоника, нове униформе и подршку за најугроженије становништво као што су старије особе, самохране мајке и заједница Рома.

У Европској служби за спољне послове кажу да се ова подршшка реализује у сарадњи са српским властима и у координацији са релевантним агенцијама Уједињених нација.

Указују се да је ова ”хитна подршшка” уследила након деценија донација и улагања ЕУ у здравствени систем Србије кроз изградњу и модернизацију болница, здравствених установа и лабараторија.

Од почетка пандемије ковид 19 ЕУ је за помоћ Србији издвојила 93 милиона евра, од чега 15 милиона за хитну помоћ и 78 милиона за економски опоравак.

У Бриселу понављају да је ЕУ главни партнер, највећи инвеститор, трговински партнер и донатор Србије.

 

 

 

 

 

Извор: Тањуг