Србија

ЈАНКОВИЋ УПОЗОРИО НАЦИЈУ! Ако ово будемо радили имаћемо шансу да се извучемо из КАНЏИ КОРОНЕ!

Неопходно је да сви поштујемо обавезне мере за спречавање ширења корона вируса, али и оне које нису обавезујуће и немају законску снагу, попут ношења маски и на отвореном приликом сваког контакта, јер су оне сада подједнако важне у очувању људских живота, каже имунолог Срђа Јанковић.

Он је на ТВ Пинк рекао да, ако дозволимо да се шири епидемија, она ће се распламсати толико да онда накнадно морају да се уводе неке драстичније мере.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Захвалио је већини грађана што поштују мере, и навео да мањина не види опасност, а када се нешто деси, као што је вртоглави пораст оболелих, онда само питају хоће ли да нас затворе.

„Није у томе ствар. Не желимо никога да затварамо, само хоћемо да спречимо да се људи заражавају. Шта год Кризни штаб буде надаље радио, зависиће од ситуације. Ако бисмо сви спровели мере на снази ништа ни друго нам било ни неопходно“, навео је Јанковић.

Он је рекао да је Европа у канџама јесењег таласа пандемије корона вируса који почиње полако и код нас.

„На нама је свима да учинимо да буде што блажи, што мање драстичан“, каже Јанковић, који је члан Кризног штаба.

Напоменуо је да ће број заражених расти у оној мери у којој не будемо сада спроводили мере доследно и ригорозно. Поводом нових мера које је јуче донео Кризни штаб, Јанковић је рекао да су те мере само корекција већ постојећих мера које се спроводе.

Све те мере, каже, могу да допринесу да пораст обелелих буде умерен.

„Ако то буде на нивоу који не угрожава здравствени систем и велики број људских живота, извући ћемо се без тежих последица, у супторном, видимо шта се дешава у другим земљама, потенцијал ширења вируса постоји“, навео је Јанковић.

Све превентивне мере, каже, увек наилазе на скепсу јер се људи питају шта ће нам мере када се ништа не дешава.

„Кад почне да се дешава теже је то спречити. Мере треба да се уводе када имамо почетак пораста. У корену је лакше сасећи. Ово више није чак ни мали поцетак, него пораст“, рекао је Јанковић.

Нагласио је да превентивне мере треба да спроводе и они који су прележали ковид-19, јер се не зна колико ће бити заштићени с озбиром на антитела. Навео је да значајне ефекте у спречавању ширења корона вируса има и ограничење рада угоститељских објеката до 23 сата.

Важно је, наглашава, очувати здравствени систем, јер се може дозволити даље одлагање интевренција и контролних прегледа пацијената оболелих од болести које немају везе са корона вирусом.

„Систем не може да функционише ако све болнице претворимо у ковид“, рекао је Јанковић и навео да ће овога пута Арена, која је привремена ковид болница, и слична места, да одиграју већу улогу и да је зато важно да број оболелих одржимо на ниском нивоу.

Нагласио је и важност вакцинације против сезонског грипа. Навео је да за сада мере које се спроводе у школама и факултетима функционишу и да за сада нема разлога за потпуни прелазак на наставу на даљину.

 

 

 

 

 

 

Извор: Тањуг