Србија

Језиво! НАТО УВЕЖБАВА КОСОВСКЕ СНАГЕ! Ево шта се крије иза свега!

После прекида због ситуације са пандемијом коронавируса, војна вежба Кфора “Сребрна сабља” настављена је ове недеље, саопштено је из Кфора.

„Нова фаза Сребрне сабље 2020-2021 поново је покренута између 6. и 8. октобра на косовској Академији за јавну безбедност у Вучитрну, паралелно са примопредајом одговорности одлазећег заменика команданта Кфора, бригадног генерала Лорена Мишауда из швајцарске војске свом наследнику из аустријске војске, бригадном генералу Гунтеру Шопфу.“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се додаје, фокус нове фазе био је на освежавању претходне обуке и на два најважнија концепта – процес научених лекција и заједничка институционална комуникација за промоцију способности и сарадње косовских институција и косовских безбедносних организација.

“Следећа фаза ће обухватити четири главна догађаја којима је паралелна тема пандемија и одвијаће се наредних месеци. Проба концепта заказана је за прву половину 2021. године, а уследиће припреме на тактичком нивоу свих учесника с обзиром на вежбу планирану за септембар 2021. године”, саопштено је.

Како се додаје, Кфор спроводи годишњу вежбу од 2012. године са циљем да тестира и обучи сарадњу различитих институција на Косову као и косовских безбедносних организација заједно са јединицама Кфора на пољу реаговања у ванредним ситуацијама.

“До 2019. године ове вежбе су биле планиране и спроведене под вођством Кфора, али је за 2020. годину одлучено да се обуче и увежбају косовске институције како би им се омогућило да планирају сопствене велике вежбе реаговања у ванредним ситуацијама и да јавно прикажу своје могућности”, прецизира се у саопштењу.

Како је напоменуто, “Сребрна сабља“ ће поново укључити косовски Савет безбедности, Агенцију за управљање ванредним ситуацијама, косовску полицију, Црвени крст Косова и Косовске безбедносне снаге, који су већ учествовали у модулима обуке и који су се показали корисним у смислу координације за одговор на стварне ванредне ситуације коју је представљао ковид-19.

 

 

 

 

Извор: Косово онлине