Србија

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ ДР ТИОДОРОВИЋА: Србија за два дана улази у ЦРВЕНУ ЗОНУ, имаћемо преко 300 заражених дневно

За два дана би требало да изађемо из жуте и уђемо у црвену зону

Уколико у овом трећем таласу, који је почео, корона криву развучемо што дуже са нижим бројем оболелих, пик овог удара могли бисмо да имамо тек у децембру, каже професор др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против ковида 19.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За повећање броја оболелих на дневном нивоу, које се бележи последњих пар дана, он каже да је благи раст, и нада се да ће постепен раст трајати све до последњег најхладнијег месеца у години. Томе би требало да допринесу и најављене високе температуре наредне седмице.

– Сад у октобру ћемо имати ово повећање. Сматрам да бити благо у односу на оно што моће да се деси у новембру и децембру. Ипак су то хладни и влажни месеци што одговара вирусу. Овај трећи талас је поранио, требало је да почне у новембру, али није само код нас, него и у Европи. Видите да су почели да уводе нове теже мере, затварања, неки чак и полицијски час. Према томе, треба очекивати да ћемо имати до краја новембра постепени раст, ако је народ схватио озбиљност ситуације како код нас тако и око нас, а ја се још надам да велика већина јесте – објашњава проф. др Тиодоровић.

Према његовим речима, Србија би требало спорије да напредује ка пику трећег таласа.

– То би значило да бисмо пик имали крајем године, што се поклапа са славама. Ја сам за то да се слави, али да свако гледа да се поштују мере, да се слави са мањим бројем људи, а мишљења сам да ће велики број људи да слави у оквиру породице. Ако све тако буде, онда ће нам се спорије подизати бројеви оболелих, па би пик могао да дође у децембру. На тај начин имамо времена да се становништво али и здравствени систем припреми. То је ситуација као у првом таласу, када смо гледали да крива буде што дужа али на нижем делу, односно да буде што развученија – каже он.

Додаје и какав би онда у том случају био тај највећи удар трећег таласа.

– Ако развучемо криву и тек у децембру имамо пик, то аутоматски значи и лакшу ситуацију и лакши талас по снази, а према томе и нижи пик – рекао је проф. др Тиодоровић и истакао да је добро што се масовно народ вакцинише против вируса грипа.

Извор: Телеграф/srbijadanas.com