Регион

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ ПОЗНАТОГ МЕТЕОРОЛОГА: На зиму неће бити снега, стиже нам нешто много горе

На подручју Балкана би могло да дође до озбиљних поплава на зиму, упозорено је данас на сајту Акуветер, који се бави метеоролошким прогнозама у свету

Овај амерички сајт, са седиштем у месту Стејт Колеџ у Пенсилванији, изнео је детаљну прогнозу за предстојећу зиму. Наводи се да би на Балкану могло да буде много кише, а мало снега. Према речима Алана Репера, искусног метеоролога који ради за Акуветер од 2001. године, ова зима ће бити са више олуја у јужној Европи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– У поређењу са оним што смо видели претходних година, Шпанија, Португал, југ Француске – сви ће бити погођени олујама – рекао је Репер.

Према његовим речима, најугроженији градови би могли да буду Лисабон, Мадрид, Барселона, Ница, Рим, Атина и Букурешт.

– Обилне кише ће помоћи расту маслина у Португалу и Шпанији, али ће угрозити животе људи у јужној Европи. То су олује које се не крећу нарочито брзо, међутим, баш из тог разлога су опасније и спорије ће долазити од Шпаније до Италије, па онда до Балкана и на крају до Турске или Украјине. Такве олује могу да нанесу већу штету, није као што виђамо невремена на северу, која се крећу много брже – рекао је Репер.

Спори развој олуја ће условити повећани ризик од поплава, посебно у северној Италији и на западном Балкану, додао је он. Поплаве су већ неко време озбиљан проблем за делове јужне Европе током јесени, када је олуја Алекс прешла преко региона и изазвала бројне поплаве. Олује неће донети радости ни љубитељима снега, посебно на Алпима.

– Скоро са сигурношћу могу да кажем да ће Алпи бити са мање снега, посебно италијански део овог масива – закључио је Рупер.

Извор: Танјуг/Ало

Ознаке