loading...
Здравље

КАШАЉ НИЈЕ ПРВИ СИМПТОМ КАНЦЕРА! Ако приметите ово, одмах се јавите лекару!

Фото: Pixabay

Основни услов за излечење карцинома је његово откривање у раном стадијуму. Исто вреди и за рак плућа, а ако приметите неке од ових симптома, или у најгорем случају више њих, немате шта одгађати одмах се обратите доктору.

Депресија и честе промене расположења

Научници су установили да се управо рак плућа често повезује с променама расположења, па су тако депресија, анксиозност, мањак енергије па и напад панике, летаргија чести код ове врсте рака. Узрок повезаности још није познат.

Често обољевање

Ако сте често болесни, имате грип или бронхитис, прехладе, разлог може бити изразито ослабљен имунитет.

Симптоми рака плућа су слични прехлади, грипу и инфекцији, али постоји разлика у учесталости симптома и у њиховом трајању. Ако симптоме имате дуже време, обратите се доктору.

Губитак апетита и необјашњив губитак тежине

Ако константно мршавите и храна вам није укусна нужно је да откријете прави узрок тих промена.

Ненормалан раст дојки код мушкараца

Повећање дојки може бити знак озбиљног здравственог проблема, то може бити повећања само једне дојке или повећање се може јавити у подручју око брадавице.

Умор

Умор је такође један од првих симптома рака плућа.Умор који је узрокован канцером не пролази без обзира на све што предузмете.

Ако не сте одједном уморни стално, а да зато немате разлог обратите се лекару.

Болни и задебљани прсти

Задебљање врхова прстију и бол се могу догодити из више разлога, један од њих је рак плућа.

Краткоћа даха

Краткоћа даха повезана с разним другим болестима,али и са раком плућа. У случају да отежано дишете, нарочито када желите дубоко удахнути, одмах идите доктору.

Слабост у мишићима

Непрестан осећај слабости може бити један од првих знакова рака плућа, посебно слабост која се јавља у мишићима. Ако се умарате и на најмање напоре свакако се обратите лекару.

Бол у прсима, раменима, леђима и абдоминална бол

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо.рс/Нови ба

loading...