Србија

КОН ШОКИРАО НАЦИЈУ! Да ли ће свет и Србија морати изнова да броје умрле од короне? Ево о чему се ради!

Широм света на стотине хиљада људи умрло је и и даље умире од последица корона вируса и глобалне пандемије, а да притом њихове смрти никада не стигну до званичних ковид статистика. Већина њих, који се крију се иза крилатице „вишак смртности“, и заиста су жртве ковида, али и доказ да је пандемија убила много више људи него што мислимо, како у свету, тако и код куће – у Србији. Питали смо епидемиолога и члана Кризног штаба Предрага Кона треба ли Србија поново да броју умрле од короне и његов одговор је: „несумњиво, да“.

– Ја се надам и мислим да је то потребно. Оваква пандемија то заслужује – одговорио је др Кон на питање „Блица“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

И, управо је он тренутно једини који се испред инситуција у Србији бави питањем додатних смрти, података о смртноси и преиспитује их, не узимајући их здраво за готово. До сада ни од једне више инстанце од Градског завода за јавно здравље Београд није стигао ниједан податак о томе да ли постоји неслагање у бројевима умрлих. Ипак, он је јавно већ потврдио да је број умрлих барем три пута већи него што званична статистика бележи.

Знате како, свако је за себе. Ја могу да кажем да ја то сматрам својом дужношћу. И не радим то ја сам, имам један мањи тим људи око себе у Градском заводу са којим прикупљам званичне податке за Београд од Републичког завода за статистику – објашњава наш епидемиолиг.

Кон каже и да је нормално да у пандемији подаци долазе накнадно и да нису потпуни.

– Разлика је само у томе што мислим да смо ми једина земља на свету где се то посматра са нивоа некакве „теорије завере“, где се мисли да неко нешто крије смишљено – каже наш стручњак.

До каквих је резултата до сада дошао?

Кон наводи да је у свом истраживању користио морталитетну статистику и ДН2 обрасце, и податке из Градског завода за јавно здравље. Потврда о смрти има три дела – непосредни, основни и посредни узрок смрти, навео је, додајући да оне стижу после два месеца.

Ти подаци су најпоузданији у нашој земљи. На основу анализе, од марта до јуна, од ковида 19 као основног и непосредног узрока смрти је 210 особа преминуло у Београду. Само један случај је био да је непосредан узрок смрти био ковид 19, а основни малигна болест. Забележено је 29 преминулих од вирусне пнеумоније, које ранијих година нису регистроване – рекао је Кон.

Преминуло више особа у односу на просек

Он је објаснио да у укупној смртности, рачунајући све који су умрли, а пратећи период од пет година уназад, утврђено да су у марту 92 особе више умрле у главном граду у односу на просек претходних година.

– У априлу је тај број износио 246, а у мају је 85 особа мање умрло него ранијих година. У јуну су поново преминуле 92 особе више него раније. Тог месеца је 3.235 становника престонице оболело од короне по пријавама грађана, а 127 је преминуло од ове болести. Треба да се зна да смо у јулу забележили велики удар и чињеница је да је највећи број људи преминуо у том месецу – казао је Кон.

Када је реч о ПЦР тестирању, у Београду је на овај начин тестирано 105.137 грађана, а на основу појединачних пријава смрти од заразних болести умрле су 302 особе. Од када се појавила корона у Београду, од ње је до средине августа оболело 7.246 становника престонице, где је ПЦР тестом идентификован вирус.

– Имали смо 751 особу са симптомима вируса, који није идентификован тестирањем. У јулу је више од половине до сада регистрованих људи оболело од короне и очекујемо да ће и у потврдама смрти број преминулих због короне бити знатно већи и да ће износити око 500. То су стварни подаци -закључио је др Кон.

Чија је одговорност?

Када је реч о одговорности, наше епидемиолог каже да је одговорност асполутно на информатичарима, не на Кризном шабу, будући да су податке о смртним исходима добијали свакодневно неколико минута пре конференције за штампу, те да ниеј било разлога да у њих не верују.

– Постојао је мањак комуникације између нас и оних који су податке уносили и достављали нам. Сматрам да је неко од главних људи задужених за тај систем требало да буде са нама на Кизним штабовима, међутим то није био случај – казао је Кон за „Блиц“.

Истина је, одаје, да је на основу морталитетне статистике било троструко умрлих више у Београду, него што је уопште пријављено.

– То значи да сами лекари нису пријављивали да је смрт од ковида – закључио је он.

На наше питање да ли се ревизија умрлих радила и за неке раније епидемије или пандемије Кон каже да је то било неопходно.

Добили смо документ да је неопходно радити ревизију умрлих након епидемије грипа, али из неког разлога то никада није урађено – истакао је Кон и нагласио још једном да и даље мисли да је неопходно да се у целој земљи уради ревизија историја болести свих преминулих.

– То ће бити велики посао али и велики допринос за будућност. У читавом свету ће се радити ревизије. То је битно због поверења људи у превентивну медицину – закључује.

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс