Србија

КОРОНА ЈЕ УШЛА У СРПСКЕ ШКОЛЕ! Огласио се доктор Кон и открио да ли ће доћи до прекида наставе!

Кон је најавио и да су „први подаци“ о умрилима од корона вируса били тачни, али да је потребно урадити ревизију стопе морталитета „да би видели шта се тачно дешавало“

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да су од почетка школске године у 24 основне и девет средњих школа забележени појединачни случајеви заразе корона вирусом, док је у две школе дошло до преношења вируса у самим школама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кон је за телевизију Хепи рекао да су ти „подаци прихватљиви“ и да се очекује да ће настава у школама и даље функционисати.Он је навео да су школе за преношење корона вируса „мање ризична места него велики колеткиви у којима је немогуће до краја контролисати спроводјење мера“.

Кон је најавио и да су „први подаци“ о умрилима од КОВИД-19 били тачни, али да је потребно урадити ревизију стопе морталитета „да би видели шта се тачно дешавало“.

Према његовим речима, и да је стопа морталитета од КОВИД-19 у почетку епидемије била већа „мере би биле вероватно потпуно исте“, али би вероватније касније дошло до попуштања мера.“У Европи сваки онај ко је попустио мере, само мало касније дошло је до повећања. Ми смо попуштањем мера добили други талас раније, у јуну и јулу, него што се очекивало у Европи“, рекао је Кон.

Он је навео да „не види изборе као место убрзања преношења вируса“, већ да се повећање броја случајева „поклапа са утакмицом“ финала купа Србије која је 24. јуна одиграна у Нишу пред око 10.000 гледалаца.

На питање о томе како треба да се спроведе вакцинација, када буде доступна вакцина против корона вируса, Кон је рекао да „лично мисли да треба да буде са снажном препоруком“ пре свега за оне којима је та вакцина неопходна.

 

 

 

 

Извор: Еспресо.рс/ TV Happy