Србија

КРИЗНИ ШТАБ УВОДИ НОВЕ МЕРЕ: Скраћује се радно време кафана и ресторана, а ово ће бити обавезно

У Србији је данас са 1.053 оболелих и петоро мртвих најтежи дан од почетка пандемије. Процене су да ће ситуација бити све тежа, па се намеће питање какве мере Србију очекују после новог црног рекорда?

До краја недеље биће одржана још једна седница Кризног штаба, а како се већ спекулише у медијима на дневном реду би се могле наћи нове мере за спречавање ширења вируса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прва је свакако увођење ПЦР на уласку у земљу, а друга је, како сазнајемо, скраћено радно време угоститељских објеката са 23 на до 20 или 21 час. Управо за ово се залажу чланови Кризног штаба, све се више о томе и спекулисе по медијима, а и сам министар здравља Златибор Лончар је рекао да

Како наши стручњаци објашњавају, структура заражених се креће од 20 до 40, година, али и има и оних између 50 и 60 година, али да свакако највећа опасност за шрење вируса долази управо из ноћних клубова и провода.

Да се о новим мерама размишља поменуо је и др Срђа Јанковић гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

– То су обавезно ПЦР тестирање за улазак у Србију и скраћивање радног времена објеката, али доношење мера које се не спроводе неће ништа помоћи. Неки мере нису спроводили, нису схватили опасност. Када је ситуација димнамична више је битан сам ток епидемије него нека бројка која би била алармантна. Ми видимо да ток није добар и желимо да „скренемо реку“ у други ток, на ниво који ће бити прихватиљив – закључио је Јанковић.

Министар здравља Златибор Лончар гостујући јутрос на телевизији „Хепи“ скренуо је пажњу грађанима да је одговорност и умереност у овом тренутку веома важна и да би свако од нас требало да буде свестан да вирус и даље циркулише.

Он није конкретно навео нову меру, али је поменуо кроз пример зашто би било добро радити скраћено.

Како је даље Лончар истакао, проблем је гласна музика, довикивање, грљење, љубљење… Довикивањем, без маске, шанса за ширење вируса је велика.

Лончaр: „Много је мање таквих ситуација до 20 и 21 час, него после тога“

– Проблем је када је гласна музика, када не можете да причате на дистанци. Ако је неки концерт, ако је гласна музика, ми не можемо да чујемо једни друге и морали би да приђемо. Много је мање таквих ситуација до 20 и 21 час, него после тога. Није проблем класично седење, али прегласна музика, када морате да приђете. Понављам ми можемо да функционишемо само ако будемо умерени, јер је много боље да радимо и до 8, 9, 10 сати, колико год се договоримо, али да радимо сваки дан, него да дођемо у ситуацију да затворимо и да не радимо уопште. Зар не видимо шта се дешава у региону, све се затвара – истако је министар Лончар.

Он је истакао да је потребно да будемо умерени у овом тренутку када живимо са короном.

– Хајде нека нам локали, кафићи, ресторани, раде до 9, 10 сати. Нема проблема и да одемо тамо, али да испоштујемо мере. Поента је да ми као појединци не уђемо у небезбедно, ако смо одлучили да изађемо и видимо да је у неком локалу превише људи, да нико не носи маске, да нема дистанце, да нема услова за хигихену, да се окренемо и да одемо. Не треба нама држава или Кризни штаб да нам каже и да нам пропише, ми сами би требало да знамо шта је добро да урадимо – објаснио је министар здравља.

Полицијски час у овом случају

Што се тиче полицијског часа, о томе се за сада још не расправља, али то би могло да дође на дневни ред у случају да имамо 1.500 заражених за дан.

– На основу процене, односно на број оболелих и целокупну ситуацију коју имамо, још увек није тренутак да се уведе полицијски час. Ми смо сада још увек на броју који је далеко испод оног који постоји око нас и у Европи… Немачка је рецимо увела полицијски час у неким покрајинама, Француска, Италија, Словенија, а да ли ћемо ми увести додатне мере, па хоћемо сигурно, према мом мишљењу то је ако пређемо 100 на 100.000 активних случајева, онда би требало размишљати о најоштријим мерама. У том случају бисмо имали до 1.500 позитивних – рекао је Тиодоровић јуче за „Блиц“.

Извор: Блиц