Србија

ЛОШЕ ВЕСТИ! Ево када се очекује повећање броја заражених у Србији

АКО послушају савете епидемиолога, домаћини ће ове године за крсну славу водити више рачуна о заштити гостију и себе од вируса корона, него о свечаној трпези.

Јер пораст броја оболелих предвиђа се за две до три недеље када ће се највише људи и окупљати на породичним светковинама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Домаћинима не вреди да планирају много унапред, јер ће се противепидемијске мере, можда, мењати ако дође до новог налета короне. Оно што ће на њих, у смислу организације славе, највише утицати, јесте број људи који могу да се окупе на једном месту – тренутно је то 30. Ако удар короне ојача, може се лако догодити да се Аранђеловдан, једна од најмасовнијих слава, прослави само у најужем кругу. Реално је очекивати да у случају разбуктавања епидемије, власти поново донесу меру смањивања броја особа на скуповима.

Оно о чему свечари највише треба да воде рачуна, по савету епидемиолога, јесте да обезбеде да сваки учесник у весељу одмах по доласку опере или дезинфикује руке, и да госте распореде, ако за то има услова, по групама у више просторија.

– Породичне славе треба организовати, али тако да сваки домаћин организује да се то славље безбедно одвија у епидемиолошком смислу – каже епидемиолог Бранислав Тиодоровић.

– Нису ту потребне никакве посебне мере, сем да сваки домаћин размисли како ће створити услове да скуп буде безбедан, према величини просторија и броја гостију. Не треба пренебрегнути ни дезинфекцију, не само током славе, већ посебно током припреме хране.

У Српској православној цркви кажу да су свесни ризика које носи епидемија и позивају вернике на будност и пажњу. Ово је прилика, међутим, и да сваки човек размотри питање шта представља крсна слава.

– Наравно да морамо, по упутствима лекара, да узмемо у обзир све аспекте епидемије, па и током светковина – објашњавају у седишту СПЦ. – Дух и смисао крсне славе је пре свега молитвени и литургијски, а онда свечарски и слављенички. Елементе крсне славе чине славско жито, упаљена свећа и колач. Све остало, попут окупљања шире фамилије и пријатеља, богате трпезе и весеља, део су наших лепих обичаја, али без дубљег духовног смисла.

У Цркви кажу да се крсно име неизоставно слави, али у складу са објективним условима.

– Свештеници свете водице по кућама само уколико верници то изричито желе. Цркве су, као и увек, отворене за вернике и свечаре, али молимо за држање узајамне удаљености током литургија и верских обреда. Постоји добра народна изрека коју треба имати на уму и у овом случају – „Ко се чува и Бог га чува“ – кажу у Архиепископији београдско-карловачкој.

 

 

 

 

Извор: Новости.рс