Свет

ЛОШЕ ВЕСТИ! Нови сој короне хара Европом! Ево шта нас чека!

Верзија коронавируса, која потиче од шпанских пољопривредних радника, брзо се проширила Европом од лета и сада чини већину нових случајева ковида-19 у неколико земаља.

На пример, у Великој Британији на њу отпада чак 80 посто нових случајева, пише Financial Times. Међународни тим научника који раде на праћењу вируса кроз његове генетске мутације описао је необично ширење верзије коронавируса, назване 20A.EU1, у истраживачком раду који ће бити објављен у четвртак.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Њихов рад сугерише да су људи који су се враћали са одмора у Шпанији имали кључну улогу у преношењу вируса широм Европе, постављајући питање да ли би други талас који је управо погодио континент могао да се смањи детаљнијим истраживањима туриста на аеродромима и другим саобраћајним чвориштима.

Будући да свака варијанта вируса има свој генетски потпис, може се пратити одакле је потекао.

„Из ширења 20A.EU1, чини се јасним да мере за спречавање ширења вируса често нису биле довољне да зауставе даљи пренос нових сојева вируса овог лета“, рекла је  Emma Hodcroft, генетичарка са Универзитета у Базелу.

Научни тимови у Швајцарској и Шпанији сада убрзано испитују понашање ове верзије коронавируса како би утврдили да ли је можда смртоноснији или заразнији од других врста. Др.  Hodcroft, међутим, наглашава да „нема доказа да је брзо ширење овог соја последица мутације која повећава пренос или утиче на клинички исход након инфекције“. Али она додаје да се 20A.EU1 разликује од било које верзије вируса Сарс-Цов-2 на коју је раније наишла.

– Нисам видео ниједну верзију са таквом динамиком док нисам погледао геномске секвенце коронавируса у Европи, рекао је др. Hodcroft. Тимови посебно раде са вирусолошким лабораторијама како би утврдили да ли 20A.EU1 носи одређену мутацију „шиљастог“ протеина који вирус користи за улазак у људске ћелије, што би могло променити његово понашање. Сви вируси развијају мутације – промене у свом генетском коду – које се могу групирати у нове варијанте и сојеве. Идентификована је још једна Сарс-Цов-2 мутација, названа Д614Г, за коју се верује да вирус чини заразнијим. Џозеф Фаувер, генетски епидемиолог са Универзитета Јејл који није учествовао у студији објављеној у четвртак, рекао је: „Потребно нам је више оваквих студија како бисмо пронашли мутације које су порасле до велике фреквенције у популацији, а затим инжењеринг како бисмо видели да ли се вирус лакше шири“. . Нова верзија вируса, која има шест препознатљивих генетских мутација, појавила се међу пољопривредним радницима на североистоку Шпаније у јуну и брзо се проширила међу локалним становништвом, наводи се у студији. Тања Стадлер, професор рачунарске еволуције са ETH Zurich, која је део пројекта, рекла је да су анализе узорака вируса узетих из целе Европе последњих недеља показале да потичу из те исте варијанте. „Можемо видети да је вирус неколико пута увожен у неколико земаља, а многи од тог увоза су се ширили кроз популацију“, каже Стадлер.

Инаки Цомас, шеф конзорцијума SekCovid-Шпанија који проучава вирус и коаутор студије, додао је: „Једна верзија, потпомогнута почетним догађајем супер-експанзије, могла би брзо постати широко распрострањена.

Истраживачи су закључили да је „ризично понашање“ туриста у Шпанији – попут игнорисања смерница за социјалну искљученост – које се „наставља дешавати“ помогло ширењу новог соја вируса.

Студија је открила да је нова верзија вируса чинила више од осам од десет случајева у Великој Британији, готово исто толико у Шпанији, 60 посто у Ирској и до 40 посто у Швајцарској и Француској, наводи Financial Times.

Строге браве у пролеће помогле су да се стави под контролу почетни талас Ковид-19, са новим случајевима који су се током лета знатно смањили.

Али вирус се последњих недеља брзо проширио Европом у поновном оживљавању које је приморало националне лидере да уведу нова болна ограничења на друштвене активности.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо.рс/Јутарњи хр