Свет

ЛОШЕ ВЕСТИ! Враћа се ванредно стање! Ево шта следи!

Број заражених Ковидом-19 премашио је 34 милиона, а више од милион људи изгубило је живот од последица вируса корона. Број нових случајева из дана у дан рапидно расте. Европа се поново нашла тамо где је била почетком године – поједине земље поново уводе ванредно стање, полицијски час, нове забране…

Први талас вируса корона „увео“ је ванредно стање у готово све европске државе. Од ширења смртоносног вируса  током пролећа „чувао“ нас је и полицијски час, затворени објекти и обавезне мере  –  држање физичке дистанце и ношење заштитних маски.  Када је вирус мало ослабио, све се полако вратило у нормалу, тачније „нову нормалу“.  Међутим, ових дана се сценарио с почетка године понавља.

Општина у Србији увела ванредну ситуацију

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Србији је у среду Општина Трстеник поново увела ванредну ситуацију, одлучио је Општински штаб . До те одлуке дошло је само две недеље након што је укинута ванредна ситуација, због погоршања епидемиолошке слике у граду.

У тој општини поново је забрањено окупљање више од пет особа на отвореном и у затвореном простору, обавезно је ношење маски у затвореном простору, држање дистанце од 2 метра. Забрањено је одржавање свих свечаности, спортских и забавних манифестација.

Ванредно стање у Словачкој и Чешкој

Словачка влада увела је ванредно стање у земљи због скока броја оболелих од коронавируса, саопштио је премијер Игор Мартович.

Ванредно стање ће трајати 45 дана и даће прилику влади да уведе строже мере, али неће аутоматски значити повратак у стриктни карантин као што је то било на почетку пандемије, пренели су медији.

Одлука о увођењу ванредног стања донета је након што је у уторак постигнут неславни рекорд у броју новозаражених вирусом корона. У том дану забележен је 567 нови случај заразе.

Словачким стопама кренула је и Чешка. И та земља уводи ванредно стање које ће на снагу ступити у понедељак. У Чешкој ће то стање трајати 30 дана , а нове рестриктивне мере укључују ограничење јавних скупова на двонедељни период. Забрањено је окупљање више од 20 људи напољу, а унутра може бити највише 10. На свим спортским такмичењима забрањено је присуство навијача, а средње школе у најтеже погођеним регионима биће затворене најмање две недеље.

Чешка је европска земља која је у септембру бележила највећи пораст оболелих од Ковида-19.

Италија ће продужити ванредно стање?

И Италија разматра продужења ванредног стања и вероватно ће то учини како би помогла да се криза са корона вирусом одржи под контролом. У тој земљи раније уведено ванредно стање требало би да истекне средином октобра.

Италија је прва земља у Европи у којој се појавио Ковид-19 и има највећи број умрлих на континенту, 35.851 од избијања епидемије у фебруару.

Мадрид се затвара

Становницима Мадрида биће забрањено да напуштају град без преке потребе, а посетиоцима ће такође бити забрањено да уђу у град ако то није неопходно, предвиђено је новим мерама против коронавируса које је најавила шпанска влада. Нове мере предвиђене су и за још девет градова.

Према новим правилима, људима ће бити дозвољено да иду из општине у општину само због одласка на посао, у школу, код доктора или у куповину.

Регион Мадрида је тренутно жариште вируса корона и у њему је активно 735 случајева на 100.000 становника, што је више него у било ком другом региону Европе и двоструко више од националне стопе.

Полицијски час у Црној Гори

Због пораста случајева корона вируса Црна Гора је увела полицијски сат у три града  који ће трајати до 12. октобра.

Реч је о Никшићу, Беранама и Андријевици, где је забрањено напуштање домова од 22 сата до пет сати ујутро, а забрањен је и рад угоститељских објеката и кућне посете.

И у другим европским државама пооштрене су мере ради сузбијања ширења вируса који је током септембра „обарао црне рекорде“. Најчешће пооштрене мере су забрана окупљања, скраћено радно време угоститељских објеката, обавезно ношење заштитних маски, али и отказивање бројних масовних догађаја.

 

Извор: rs.sputniknews.com