Србија

Михајловић нова министарка енергетике! Прст у око Русима – Приближавање Америци! Ево о чему се ради!

“Избор Зоране Михајловић на место министарке енергетике представља наставак српског приближавања Сједињеним Америчким Државама и покушај отклона од званичне Москве, која је до сада преко политичара из редова Социјалистичке партије Србије контролисала овај ресор”, сматрају саговорници Нова.рс.

Подсетимо, наш портал је раније објавио да ће досадашња министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић у новој влади највероватније ће преузети министарство енергетике, које је водила у периоду од 2012. до 2014. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Управо је њен одлазак са тог места пре шест година перципран као намера руске стране да из овог, за њих веома важног ресора у српској администрацији, склоне политичарку која важи за “америчког човека”.

До сада је овим министарством руководио Александар Антић из Социјалистичке партије Србије, који ће, према сазнањима Нова.рс, у новом сазиву Владе водити ресор саобраћаја и инфраструктуре.

Ова одлука СНС и Александра Вучића свакако је једно од највећих изненађења у новој Влади ограниченог рока, с обзиром на то да се ресор енергетике у последња три мандата не доводи под знак питања и некако аутоматски одлази у руке СПС.

“Енергетика овог пута одлази напредњацима. Водиће је Зорана Михајловић, а на њено претходно место доћи ће Александар Антић”, невео саговорник Нова.рс

Повратак Михајловић на стару функцију, професор Факултета политичких наука Душан Спасојевић види као снажан сигнал у правцу продубљивања односа са Сједињеним Америчких Државама. Ипак, он упозорава да треба видети на који начин ће Михајловићева преузети овај ресор и да ли ће доћи до промене не само на министарској функцији, већ и по читавој вертикали.

“Њен избор на то место има две димензије. Пре свега, у питању је јачање СНС на рачун СПС, а друга димензија је спољнополитичка. Нема дилеме да је ово још један у низу гестова који показују наклоност и жељу да се продубе односи са Сједињеним Америчким Државама. Ипак, треба сачекати да видимо да ли је у питању дугорочна стратегија власти или је ипак реч о ‘ад хоц’ потезу”, наводи Спасојевић, додајући да именовање Михајловићеве на место министарке енергетике представља уједно и отклон Србије од Русије.

“Видећемо како ће изгледати наредни кораци, али њен избор можемо тумачити као удаљавање од Русије, с обзиром да она важи за прозападно оријетнисану политичарку”, каже наш саговорник.

Јакшић: Ако Михајовић добије сектор енергетике, биће јасно да је то захтев Американаца

Према речима спољнополитичког коментатора Бошка Јакшића, уколико Зорана Михајловић добије сектор енергетике, то ће несумњиво представљати заокрет у односима са званичном Москвом. Он подсећа да је тај сектор до сада припадао Социјалистичкој партији Србије која је, како каже, странка “под патроном Русије”.

“Реч је о најважнијем министарству за руску страну. Енергетику су стално ‘држали’ социјалисти. Уколико овај сектор преузме Зорана Михајловић, онда ће бити јасно да су то Американци тражили током вашингтонских разоговора” наводи он.

Јакшић подсећа да су званичници Сједињених Америчких Држава дали до знања српској страни да желе да блокирају и смање растући утицај Русије и Кине. У том смислу, како наводи, именовање Зоране Михајловић би била верна илустрација српске спремности да уважи замерке из Беле куће.

“Вероватно је идеја да се Русима ‘из руку узме’ Министарство енергетике и да се оно преда некоме ко је много склонији Америци”, објашњава он.

“Руси ће овај потез укњижити као негативан поен власитма у Србији”

Јакшић додаје да ће званична Москва бити незадовољна уколико до смене на челу Министарства енергетике, посебно ако тај ресор преузме неко ко је прозападно оријентисан.

“И даље Русија има озбиљне интересе на овом простору. Дакле, може прозападни човек да води тај ресор, али гас је и даље руски. Док не дође до неке диверсификације. Стога, не треба очекивати да ће они од тога да направити јавни проблем, али ће свакако укњижити то као негативан поен властима у Србији”, закључује Јакшић.

 

 

 

 

 

Извор: Нова.рс