Православље

МОЛИТВА КОЈА ЋЕ ВАМ ДОНЕТИ СПОКОЈ: Помолите се овим речима Светитељки заштитници жена!

Света Харитина је ранохришћанској мученица и светитељка из 3. века. Била је сироче, а у детињству ју је усвојио извесни Клаудије, угледни човек и хришћанин који ју је од малена васпитао у тој вери.

Легенда каже да је Харитина била смерна, послушна и ћутљива девојка која је још у раној младости решила да постане Христова невеста. Негде у то време цар Диоклецијан је наредио велики прогон хришћана у коме је и Харитина, иако веома млада, ухапшена и изведена пред судију. Након што је одбила да се поклони паганским божанствима, Харитина је претрпела велике муке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, девојка је остала жива, па је судија наредио да се баци у море. На велико чуђење свих, Харитина је из воде изашла неповређена, али ово није био крај њених мука. Пакосни судија, видевши светитељку живу, посла на њу групу младића како би је обешчастили и тако јој пољуљали веру у Бога.

Предање каже да је тада, видевши да не може да се спасе, Харитина клекла и помолила се и након тога се упокојила пре него што ју је иједан од напасника и дотакао.

Света Харитина до данашњих дана се сматра заштитницом невиних и смерних девојака и жена. Верује се да ће управо Света Харитина помоћи свима који западну у невоље. Довољно је да само искрено замоле и духовна помоћ ће стићи.

– Овчица Твоја Исусе, Харитина, зове силним гласом: „Тебе Жениче мој љубим и тражећи Те страдам, и распињем се и сахрањујем у крштењу Твоме. И страдам ради Тебе, да бих царствовала с Тобом, и умирем за Тебе, да бих живела с Тобом. Прими ме као чисту жртву, с љубављу жртвовану за Тебе.“ Њеним молитвама, као Милостив, спаси душе наше.

 

Извор: Srbija Danas