Православље

Молитве Светог Илије најмоћније су од свих: Како је оживео дете и вратио га мајци у наручје!

Много је моћна усрдна молитва праведника, рекао је Свети Јаков у записима о пророку Илији

На празник Светог Илије Пророка, читамо ове речи из 5. главе Саборне посланице Светог апостола Јакова:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Много је моћна усрдна молитва праведника. (Јак. 5, 16).

Разлог због којег се ове речи читају на празник Светог Илије, тај је што Свети Јаков говори о пророку Илији као о некоме ко се молио усрдно, са великом ревношћу и јаким осећањем.

Овако Свети Јаков говори о томе колико је била моћна молитва Светог Илије.

“Са дубоком вером, ревношћу и јаким осећањем, Илија се молио Богу за сушу да би казнио цара Ахава, царицу Језавељу и израиљски народ који је окренуо леђа Господу Богу, клањајући се срамотном паганском богу, Ваалу. Илијина молитва је била толико усрдна да ју је Господ одмах услишио слањем суше и глади, које су трајале три године и шест месеци. Молитве Светог Илије, узнесене са ревношћу, вером и снагом, Бог је услишио и у неколико других прилика.

Бог је рекао Илији да побегне од беса цара Ахава, који се гневио на Илију, јер се молио за сушу и глад као казну за Ахавово обожавање Ваала. Илијије било речено да иде у место звано Сарепта и остане тамо код сиромашне удовице и њеног сина. Пошто је сиромашна удовица била добра према Светом Илији, делећи са њим мало преосталог кукурузног брашна и уља, остављеног да преживе за време глади, Бог је одговорио на јаку Илијину молитву да помогне жени и њеном сину. Бог је умножио садржај њених посуда са кукурузним брашном и уљем, тако да никада нису били празни. Ни удовица, ни њен син, нити Свети Илија нису били гладни.

Другом приликом, удовичин млади син се разболео и умро. Молитве Светог и праведног пророка Илије, који је молио Бога да оживи дечака, поново субиле услишене са моћним исходом. Дечак је оживео и Илија га је вратио мајци у добром здрављу. Другом пак приликом, Свети Илија је поставио изазов жрецима паганског бога Ваала да се види да ли је наш Бог или Ваал једини истинити Бог. Опет су молитве Светог Илије биле услишене са моћним исходом. Свети пророк Илија се молио свом снагом да Бог пошаље огањ с неба да спали жртвеног бика кога је припремио да принесе Господу, да докаже грешним Израиљцима да је Господ, а не Ваал, истинити Бог. Огањ је одмах сишао са небеса, спаливши не само бика, већ и дрва, камени олтар и сву воду коју је Илија наредио да се сипа на жртву.

Вааловижреци нису успели у свом покушају да призову огањ од свог лажног бога. Још је једна моћна ствар произашла као резултат ревносних Илијиних молитава. Када су Израиљци видели да је огањ сишао с неба по молитви Илијиној, престали су да се клањају Ваалу и почели да обожавају Господа Бога објавивши поново: Господ је Бог, Господ је Бог (1. Цар. 18,39).

Илијиним молитвама синови Израиљеви су се вратили Господу Богу и удаљили од вечне казне. Да би наградио Израиљце што су напустили служење Ваалу, Свети пророк Илија се поново усрдно молио Богу да се окончају суша и глад који су трајали три и по године. Опет су резултати Илијине молитве имали силно дејство. Господ је услишио његову молитву и послао велику кишу да оконча сушу и глад.

Молитве Светог Илије су заиста имале моћно дејство из неколико разлога.

Прво, он је био човек који је остао веран Богу пркосећи цару Ахаву којије наредио да се Израиљци клањају Ваалу, и његова вера је била толико велика да никада није сумњао у Божију способност или спремност да одговорина његове молитве. Друго, Илија је приносио пламене молитве – молио сеса великом ревношћу и са јаким осећањима љубави према Богу, а непразним речима по навици или памћењу, без икаквог осећања. Треће, Илија се није молио за земаљско богатство и згртање новца.

Молио се за духовне ствари; да Бог открије своју славу Израиљу, да би се Израиљци одвратили од идолопоклонства и злобе; да би се вратили Господу Богу своме и живели у складу са Његовим праведним заповестима.

Илија је приносио молитве Богу за духовну и материјалну добробит других – сиромашне удовице, њеног сина и грешног народа Израиљског, а не за њега самог. Господ ће услишити и наше молитве и одговорити са силним исходом ако постанемо попут Илије – свети у Божјим очима.

Бог ће чути и услишити наше молитве са моћним дејством ако их принесемо Богу као што је то Илија учинио: са беспоговорном вером у Божију силу и Његову спремност да одговори на наше молитве, молећи се с великом ревношћу и са јаким осећањем љубави према Богу. Бог ће услишити и наше молитве моћним исходом ако се, као Свети Илија, молимо за оне духовне и материјалне ствари које су нама и другима потребне да би нас одржале на нашем путу ка Царству Божијем. Ако се молимо као што се свети људи моле, усрдно, да Бог испуни оне молбе нас, слугу Својих, које су заиста на корист нама и за благостање других, онда ће Он одговорити на наше молитве са моћним резултатима.

Ако се молимо попут Илије за оно што нам је заиста потребно, да нам Бог подари у овом свету познање Његове божанске истине и живот вечниу будућем свету (молитва Трећег антифона), тада ће Бог услишити наше молитве са моћним исходом.

Како знамо да ће се то догодити? Јер нас Господ уверава у Светом Писму да је много моћна усрдна молитва праведника (Јак. 5, 16)”, закључује свети Јаков о молитвеној моћи пророка Илије.

 

Извор: BastaBalkana.com