Србија

МОРАТЕ ЗНАТИ! Право на пензију можете остварити и БЕЗ дана РАДНОГ СТАЖА! Ево како!

Фото: Јутјуб

Да ли сте знали да право на пензију можете да остварите и ако никада нисте били у радном односу? Наиме, закон омогућава да чак и да нисте никада били на послу, после 65. године ипак имате мирне дане.

Своје место у Фонду пензионог и инвалидског осигурања можете заузети и без дана радног стажа. То значи да чак и они који никада нису имали радну књижицу, уколико су 15 година самостално уплаћивали доприносе, могу да када напуне 65 година, да добију пензију, преноси Б92.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Износ на чеку зависиће само од основице за коју су се одлучили.

Услови за остваривање права на старосну пензију су законом прописане године живота и стажа осигурања за које су плаћени доприноси.

Тако је за старосну пензију потребно минимално 15 година стажа осигурања, а за превремену старосну пензију 40 година стажа осигурања за мушкарце, односно 39 година стажа осигурања за жене осигуранице у овој години, као и одређене године живота за обе врсте права.

У Србији је данас радни век 3,4 године дужи него пре девет година, а управо слабост пензионог система, уз повећану емиграцију, условљава да садашњи запослени морају све дуже да раде.

Како се многи питају да ли ће државни пензијски фонд уопште опстати до тренутка када достигну старосну границу за пензију, зато се све више њих одлучује за приватне пензије, односно чланство у неком од добровољних пензијских фондова, како би део својих прихода издвајали као штедњу за старост.

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс