Србија

Морате знати! ПРИЈЕМНИ ОДЛАЗИ У ИСТОРИЈУ: Овако ће се ускоро у Србији уписивати на факултет

ТЕСТОМ из српског језика данас почиње прво пилотирање државне матуре, која је планирано да буде уведена 2022. године и да замени пријемни на факултетима.

У пилотирању учествује око 5.000 ученика трећег разреда из 101 средње школе и то 50 гимназија, 30 средњих стручних школа, три уметничке и 10 средњих трогодишњих школа.

Тест из српског почиње у 9.00 сати у трајаће до 10.30, док ће средњошколци сутра решавати задатке из математике, а у петак у гимназијама провераваће знање из општеобразовних предмета, док ће у средњим стручним школама из стручних предмета.

У свакој школи тестове ће радити ученици из два одељења, а задацима ће бити обухваћено градиво из прве и друге године.

Циљ пилотирања је да се провери квалитет задатака и део процедура које се спроводе у школи, да се на време уоче и отклоне евентуални пропусти.

За крај маја наредне године је планирано друго пилотирање државне матуре и тада ће бити укључене све школе, а тестираће се и све процедура које би требало да буду идентичне онима моје ће се спроводити на самој матури.

У оквиру државне матуре од 2022. године матуранти гимназија полагаће општу матуру, средњих стручних шкјола- стручну матуру, уметничких школа- уметничку матуру, док ће ученици трогодишњих школа на крају полагати завршни испит.

 

 

 

 

 

Извор: Тањуг