Србија

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Хитна седница Кризног штаба: ХОЋЕ ЛИ БИТИ УВЕДЕНО ОГРАНИЧЕЊЕ КРЕТАЊА?

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да је број новозаражених у земљи узнемирујући и да је данашњи састанак Кризног штаба неопходан како би се утврдиле даље мере у борби са корона вирусом, наводећи да је извесно увођење обавезних ПЦР тестова за све који улазе у Србију.

Данас у девет часова одржаће се ванредна седница Кризног штаба за борби против корона вируса, а Кон је синоћ за Дневник ТВ Пинк рекао да је главни повод повећање броја новозаражених.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, забрана кретања је последња опција, коју ће, надају се, избећи, али са убрзањем вируса није и немогућа.

„Број новозаражених је узнемирујући и мораћемо да се састанемо и поразговарамо о свему. Јасно је да мере могу бити само рестриктивније, а такође и контрола исто мора да се појача, не због санкција грађана, већ да би се ангажовао сваки део сваке институције и установе“, рекао је он.

Истиче да, ако се успело у томе да се у школама формира добар надзорни систем, тако да нема веће трансмисије, онда је то изводљиво и за остале.

Нагласио је да је важно да се сви укључе у борбу против новог корона вируса и поштују мере и препоруке.

„Даље рестрикције се не смеју искључивати, и то није немогуће, али још нису у опцији“, рекао је др Кон.

Увођење обавезних ПЦР тестова за све оне који улазе у Србију је извесно и овог пута, каже Кон, неће бити изузетака.

„То већ постоји као мера само треба да почне да се примењује за све. Биће како за наше држављане, тако и за странце. Ту морамо да пооштримо надзор и контролу на границама“, истакао је Кон.

Упитан о евентуалним радикалнијим мерама за Београд, где је највећи број заражених, Кон каже да Београд јесте један од градова који имају озбиљнију ситуацију са новозараженима, али да још нема потребе да буду озбиљније.

„Дефинитивно број новозаражених расте свуда по Србији, не само Београду, Крагујевац и Ваљево су такође ризични. Једино где се чини да је релативно стабилно је Војводина, мада и ту постаје несигурно“, каже Кон.

Наводи да је стање у болницама за сада стабилно, али да је важно и да се што дуже сачувају нон-ковид болнице и да се не деси да поново прелазе у ковид систем, јер то може да има нежељене последице.

И епидемиолог Брансилав Тиодоровић рекао је да је за заказана седнице Кризног штаба.

Он је, међутим, рекао и да „пораст броја заражених није нешто што нисмо очекивали“ и најавио као могућу нову меру неопходан ПЦР или серолошки тест за улазак у Србију.

Ја бих то тражио и за све наше држављане. Људи из Врања, Бујановца, Прешева свакодневно прелазе у Македонију да купују гориво, шверцују, тргују… А Македонија гори. Да су били само у нашој земљи, не би имали контакт са зараженима и не би ширили заразу. И Хрватска има огромно повећање, Бугарска има страховито повећање, Црногорци су стално на високом трећем месту. Зато сам за то да нико без негативног ПЦР или серолошког теста не улази у Србију, рекао је Тиодоровић.

 

 

 

 

 

Извор: ФоНЕТ