Србија

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Овај лек је повучен из употребе!

Медикамент који је широм света коришћен у борби против ковида 19, а потом су га многи повукли, од 16. августа није ни у протоколу лечења у Србији

Хлорокин, лек против маларије који се једно време широм света масовно користио у борби против коронавируса, од 16. августа се више не налази у званичном протоколу лечења пацијената са ковидом 19 у Србији, сазнаје Курир.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

СЗО одустала

Иако су у почетку амерички, кинески, француски и други угледни стручњаци у свету препоручивали хлорокин и хвалили његова достигнућа у лечењу од ковида 19, поједина накнадна истраживања су показала да овај лек и није тако ефикасан. Светска здравствена организација (СЗО) у мају ове године објавила је да привремено одустаје од употребе хидроксихлорокина приликом лечења ковид позитивних пацијента, а пре тога је у медицинском часопису Лансет објављен рад који наводи да међу пацијентима који су узимали хидроксихлорокин и хлорикин постоји већи ризик од смрти и срчаних проблема.

Др Горан Стевановић, директор Клинике за инфективне и тропске болести КЦС, јуче није желео за Курир да прецизира због чега се хлорокин више не налази у протоколу за лечење:

– Нећу коментарисати протоколе за лечења у јавности и у медијима. То је ствар за стручњаке.

Проф. др Жарко Ранковић, инфектолог и члан кризног штаба у Нишу, каже за Курир да су хлорокин и САД и земље ЕУ првобитно ставиле у протокол лечења, а да су га касније скинуле, јер није било доказа о његовом ефикасном деловању, а сама примена лека, како наводи, носи доста ризика јер је токсичан за срце.

– Хлорокин је даван у складу са препорукама које су постојале у том тренутку. Када смо добијали алгоритме за лечење, хлорокин је остављан као евентуална могућност, али уз максималан опрез у његовој примени. Није се давао тек тако. Препорука је била да се мора водити рачуна о његовим негативним ефектима – објашњава др Ранковић.

Он истиче да овај лек није опасан, да се годинама користи у лечењу маларије и неких других болести, али да је потребан опрез код оних који имају сметње са срцем.

– За сада не постоји лек који је сто одсто ефикасан у лечењу ковида 19. Све су ово само различити терапијски покушаји. Тренутно се говори само о позитивном ефекту кортикостероида дексаметазона, симптоматској терапији, примени витамина Ц и високих доза Д витамина, али то је засад све – објашњава др Ранковић.

Пулмолог др Татјана Радосављевић истиче за Курир да је хлорокин врло успешан антималарик, као и да је ефикасан у лечењу неких системских болести везивног ткива и аутоимуних болести, али да се мишљење стручњака разликује по питању лечења ковида 19.

Јефтин лек

– Мишљења су подељена, али је чињеница да га неке земље још користе у лечењу. Лек је безбедан, али га, као и код других лекова, неки људи могу теже поднети, па се могу испољити нежељени ефекти и могући су проблеми на срцу – каже др Радосављевић.

Додаје да је хлорокин доста јефтинији од лека „ремдесивир“, који се такође користи у терапији и који кошта неколико хиљада долара:

– Потребно је да прође још времена и да се ураде озбиљне анализе како би се показало који се лек или комбинација лекова показала као најефикаснија у лечењу пацијената.

 

 

 

 

Извор: Курир.рс