Регион

НАПАДНУТА ЗГРАДА ВЛАДЕ ХРВАТСКЕ: Појавио се снимак напада, полицајац није имао шансе (ВИДЕО)

Након бекства са Марковог трга, нападач на зграду Владе извршио је самоубиство на загребачком Јабуковцу

У Управи полиције, начелник полиције Никола Милина и жупанијски државни тужилац са Жупанијског суда у Загребу Јурица Илић на конференцији за новинаре говорили су о истрази напада на зграду Владе у којој је рањен полицајац.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На конференцији је објављен видео снимак напада 22-годишњег Данијела Безука на зграду Владе. Након бекства са Марковог трга, нападач на зграду Владе извршио је самоубиство на загребачком Јабуковцу.

Утврђено је да је реч о покушају три тешка убиства полицајаца, рекао је Милина на почетку. Изразио је саучешће породици нападача. „Све прикупљено показује колико ово питање и радикализација могу утицати на различита понашања и довести до најтежих последица“, рекао је.

„Можемо потврдити да постоје елементи који указују на извршење дјела терористичког модалитета. То јасно показује и оно што је представљено. Настављамо са мјерама и радњама ради расвјетљавања свих околности. Везано за овај догађај и данас смо привели једну особу у Полицијској управи Сисак. Мославина, што такође можемо повезати са догађајем са елементима терорисаног Трга Светог Марка “, рекла је Милина.

Нагласио је да је проблем да грађани имају илегално оружје и даље присутан.

„Иза овог догађаја криле су се разне пријетње и пријетеће понашање. Замолио сам полицију да подузме све превентивне мјере како би то спријечила и заштитила све грађане Републике Хрватске као и државне дужноснике“, рекао је.

Илић је рекао да је починилац извршио самоубиство након напада, тако да за њега нема кривичног гоњења. „Постоје елементи који указују на терористичку природу почињења злочина,“ рекао је Илић.

„Било је доста спекулација о обезбеђивању заштиц́ених објеката. Подигли смо мере безбедности на Тргу Светог Марка. Спекулирало се о неадекватном систему. Али из реакција полицајаца који су одбацили напад починиоца, јасно је да је систем био функционалан.“ „Једном похвалим реакцију полиције. Можете да видите претњу тројице полицајаца, али и других људи у згради Владе Републике Хрватске“, рекао је.

„Нападач је већ испалио одређену количину муниције и имао реакцију након тога, вратио се бочно и отишао да замени оквир и испалио додатну муницију. Али након реакције полицајца, нападач је одбијен у даљем нападу“, рекла је Милина.

Милина је рекла да је полиција врло детаљно одредила његову руту. На питање зашто су одлучили да објаве снимак, рекли су јер су се појавиле различите интерпретације догађаја и због јавног интереса.

„Важно је да сви грађани виде шта се догодило. Првих дана грађани су мислили да је нападнут само један полицајац. Али сада се види да су нападнута тројица. И јасно је да није било личног мотива“, рекла је Милина.

„У овом случају постоје неспорни елементи кривичног дела тешко убиство у покушају, чији нам начин даје право да истражимо да ли је постојао тероризам“, рекао је Илић.

На питање који су елементи тероризма, рекао је да начин погубљења показује да је могуће да је то био акт тероризма. Илић је рекао да чињеница да је неко пуцао само на зграду Владе није довољна да се каже да је реч о тероризму.

Извор: Курир.рс/РТЛ