Русија

НАВАЉНИ ШОКИРАО СВЕТ! Путин развија нову врсту хемијског оружја, којом је управо он недавно отрован!

Руски лидер опозиције Алексеј Наваљни тврди да председник Русије Владимир Путин развија нову врсту хемијског оружја којом је управо он недавно отрован.

Наваљни је у разговору за ЦБС истакао да Путин користи ово оружје да би „убио њега и тако престрашио друге“, тврдећи да руски председник ужива у томе да људи „падају мртви без пушке и трага да се ишта десило“, преноси портал Клиx.ба.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иначе жестоки критичар Кремља отрован је нервним агенцом новичок у Русији након чега је провео 32 дана у болници, а од тога чак 24 на интензивној нези.

„Рекао сам стјуардеси да сам отрован и да ћу умрети и одмах сам пао. Вероватно сам је шокирао изјавом“, казао је Наваљни.

Ипак, док руски љекари тврде да Наваљни није отрован, немачки стручњаци за хемијско оружје утврдили су да је отрован нервним средством новичок из совјетске ере, а ти налази су потврђени у лабораторијима у Француској и Шведској. Новичок је такође коришћен у нападу на бившег руског шпијуна Сергеја Скрипаља у марту 2018. у енглеском граду Салзбери.

Руски лидер опозиције додао је да је новичок можда најотровније средство које су људи измислили те да је онај којим је он отрован уствари нова врста. „То доказује да Путин развија нови програм овог хемијског оружја које је забрањено“, казао је Наваљни.

Затим појашњава и како је изузетно тешко доћи до новичока, а на тврдње других да Путин није одговоран за напад на њега, Наваљни се пита „зашто онда нема истраге“.

У разговору за ЦБС Наваљни је позвао председника Сједињених Америчких Држава Доналда Трумпа да осуди хемијски напад на њега.

„Мислим да је изузетно важно да сви, наравно, укључујући пре свега председника Сједињених Америчких Држава, буду врло против употребе хемијског оружја у 21. веку“, казао је Навални за ЦБС.

 

 

 

 

 

 

Извор:  KLIX.BA