Свет

„НЕ ДИРАЈТЕ СРБЕ, СВЕ СУ ИМПЕРИЈЕ СРУШИЛИ!“: Срби у САД су утицајнији од Јевреја због једне ствари и зато ће одлучити изборе! (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб

Срби су најбоље распоређена и најутицајнија дијаспора Америке. Хилари је имала три милиона гласова више од Трампа, због гласова у Њујорку и Калифорнији, али Трамп је победио гласовима Срба у три државе: Пенсилванија, Милвоки и Висконсин, где је одлучивала тесна већина. И Срби ће опет одлучити изборе, рекао је у интервјуу за продукцију Хелмкаст председник Српског светског конгреса Зоран Јовичић.

Он је казао да подржава Трампа, али подсећа да никоме не треба давати бланко подршку, већ увек тражити од кандидата да потпишу шта ће Срби добити заузврат, али тако нешто нисмо урадили.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Међутим, многи не виде у какву је невољу Трамп убацио Приштину, јер Приштина сада мора као муслиманска „земља“ да призна Израел и, нешто што је јако опасна ствар, преузела је обавезу да своју амбасаду, каква год да је, пребаци у Јерусалим – оценио је Јовичић.

Он је поручио да су за њега јерменски и јеврејски народ братски народи „који су доживели геноцид од наших највећих непријатеља – Турака и Немаца“.

– Јерменски светски конгрес имао је неспоразуме са јерменском Владом јер упорно гура ту причу о геноциду, док Јерменија покушава да се не замера Турској – открива Јовичић.

Он је подсетио да је управо Српски светски конгрес први тражио да се оснује међународни суд за злочине ОВК, што се и десило.

– Сада цео свет види да су они ухапшени и убеђен сам да ће они бити осуђени – казао је.

Он је споменуо, како је рекао, његову омиљену теорију која гласи: „Не дирајте Србе, све су империје срушили“. На питање водитеља да ли ћемо срушити и Америку, рекао је, „Еее, ту смо“.

– Ми смо онда тражили, а зашто да буде само суд за мале народе. Из те велике борбе је на ужас Америке направљен Међународни кривични суд који ће сада да суди свим злочинима у свету. Сад Америка уводи санкције и председнику суда и тужиоцу и они су сада веома нервозни. Јер замислите, какав је сад то правда да се рецимо направи суд само за мене. И ја кажем: „А, Пера“? Они кажу: „Па, за Перу нема суд“. Е, не може тако. Према томе, сви треба да се упишу у тај Међународни кривични суд. И шта је резултат? јесте ли видели колико је Америка смањила интервенције у свету? – упитао је Јовичић.

Говорећи о теми станоградње, рекао је да Србија има најгору диспропорцију могућности куповине стана.

– Све преко пет годишњих плата сматра се неприступачним, а код нас колико година треба просечном грађанину да отплати стан? То је неприхватљиво. Узрок томе је прескупа дозвола и недозвољавање индивидуалне градње. Београд има најскупље дозволе на свету, најкомпликованије и не да приватну градњу – рекао је он.

Он је рекао да у свету не постоји дозвола за градњу куће и да је то код нас остатак комунизма.

– Позитиван пример код нас је био Шешељ, који је држао само Земун. Прогласили су грађевинску зону, прокопали широке улице, и речено је – може четири нивоа. И погледајте сада шта је сада та Алтина. То је прелепи део града на коме завиде ови жути што су купили једноипособне станове. Нико није отишао из Алтине у иностранство, и што би отишао. Имају куће, имају локале у приземљу, бизнисе – открива он.

Он тврди да је држава Србија буквално спречила гласање дијаспоре.

– Ми смо се чак жалили и ОЕБС-у. Колико би Срба гласало да пред свако гласање из читаве Србије сви треба да се пријаве у Београду, попуњавају податке, где раде, шта раде, и када дођу на дан гласања, кажу им, е мало сте се прешли, није вас се скупило 100 за гласање – пита он.

Он се заложио за већински изборни систем, где би свака изборна јединица бирала свог посланика у Скупштину Србије.

– Сви власници странака, а ја их тако зовем, највише се боје 250 изборних јединица и праве демократије. Ово што имамо је акционарско предузеће, јер сваки власник странке има проценат гласова колико има и он поставља људе које хоће.

Он је испричао и анегдоту како му је један Енглез рекао како се Срби у тој земљи понашају као неко племство, јер се окупљају у становима и стално нешто славе, а то ради само племство.

– Објаснио сам му да је у питању слава, а онда рекао: „У праву си, сви Срби и јесу племство“ – рекао је Јовичић.

Извор: Правда