Свет

НЕМАЧКИ ВИРОЛОГ ТВРДИ: Ово је једини начин да се обрачунамо са короном

Иако се чини да су ригорозније мере неизбежне, чувени немачки виролог Кристијан Дростен заговара „мини-блокаду“.

Сматра да би три недеље блокаде помогле земљи дугорочно гледано како би се направио отклон, уколико дође до преоптерећења.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Са вирусом нема преговора. Овај вирус једноставно намеће блокаду када дође до одређеног броја оболелих“, објашњава научник.

Он каже да је инциденца у Немачкој и даље поприлично ниска.

„Ако бисмо сада нагазили кочницу имали бисмо дугорочан ефекат. То би нам уштедело много времена“, додао је.

Дростен је и објаснио предности привремене блокаде, која би могла да има одређене изузетке, попут школа.

„Сви унапред знају да би ова блокада била временски ограничена. Трајала би три недеље, што је мало више од обавезног карантина. У том случају би још више смањили инциденцу и имали бисмо дугорочан ефекат“, објашњава Дростен који сматра да је то „вин-вин“ ситуација.

Рекао да мини-блокаде већ постоје у неким деловима Велике Британије и осмишљене су да би спречиле да дође до колапса здравственог система. Истовремено такав начин блокаде не би много угрозио економију.

Виролог је саветовао и да се раде брзи тестови у групама. Он објашњава то на примеру – ако је неко инфициран у колективу, сви у канцеларији би требало одмах да ураде брзи тест.

„На тај начин бисмо за 15 минута знали да ли имамо кластер или не. Тада изолујемо читаву групу“, казао је Дростен и додао да је ово много бржа процедура од ПЦР теста који се чека неколико дана.

„Свестан сам да је потребно време да се овакве одлуке донесу на нивоу читаве Немачке, а времена имамо све мање и мање“, закључио је.

Подсетимо, Немачка би данас требало да донесе одлуку о новим мерама, а спекулише се да ће канцеларка Ангела Меркел успети да „изгура своје“ и да уведе блокаду која би подразумевала затварање угоститељских објеката и друга ограничења.

Извор: Курир.рс/РТЛ