Србија

НЕСТОРОВИЋ ШОКИРАО СРБИЈУ: “Наравно да нам вакцина неће помоћи, како мислите да вакцинишемо седам милијарди људи”? Ево шта нас чека!

Број заражених у Србији данас је премашио хиљаду и због тога је нови полицијски час све извеснији, а од казни због неношења маски сви стрепимо.

Пулмолог Бранимир Несторовић је човек који је увек говорио оно што мисли и зато смо баш њега одлучили да без увијања питамо све што нас занима о корона вирусу с обзиром да нам се већ недељама прети казнама и поновним затварањем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Број заражених у Србији данас је премашио хиљаду и због тога је нови полицијски час све извеснији, а од казни због неношења маски сви стрепимо.

Међутим, стрепње нам је отклонио доктор Несторовић.

„Казне за неношење маске нисмо могли да добијамо до момента док се није формирала Влада.

Свима којима је до сад написана казна одбијене су код судије за прекршаје јер нема члана у закону који говори о кажњавању.

До јуче је Влада била техничка и није могла да доноси никакве уредбе, само препоруке.

Сад морају да донесу неку уредбу, али не може ни уредба да буде званична, већ мора да прође кроз Скупштину и усвоји се као закон. Тек ако се он усвоји у Скупштини, онда се казне могу наплаћивати“, рекао је Несторовић

Пулмолог је прокоментарисао и чињеницу да је јуче тестирано 8.000 људи, а данас за хиљаду више, па закључио да је тако нешто немогуће извести.

„Ако је јуче тестирано осам хиљада људи, шест и по сати траје тест од момента кад стигне у лабораторију. У Београду има укупно тринаест аутомобила који возе узорке. За осам хиљада тестова, колико пута треба да иду кроз град? За дан не може да се тестира осам хиљада људи, немогуће је.“

Са Несторовићем смо попричали и о начину на који се информације о корони пласирају у јавност.

„Имамо тридесет посто људи који су паничари, који катастрофично реагују на све. Онда имамо тридесет посто људи који ништа не прихватају, без обзира што им кажете да је нешто опасно.

Преосталих четрдесет посто не зна шта мисли и како им кажете, они тако раде.

Акција се усмерава према већини, тачније на оне неопредељене, да оних четрдесет посто некако превртиш на своју страну и претвориш их у паничаре“, рекао је доктор.

Кад смо га питали можемо ли очекивати да нам вакцина против короне у неком тренутку заиста помогне, имао је врло јасан став.

„Наравно да нам вакцина неће помоћи, како мислите да вакцинишемо седам милијарди људи? Како да се произведе седам милијарди доза?

Они не рачунају на нас, вакцинисаће Велику Британију, Немачку, Америку, земље које имају новца да купе вакцину. Је л’ неко помињао да поклони вакцине Африци?

Је л’ има пандемије у Африци? У Уганди има 36 милиона становника, немају ниједан случај. Наводно немају ниједан случај. Нико ни не броји, вероватно и не тестирају“, прича нам.

Чак и да успемо да се вакцинишемо у Србији, питање је колико би ефекат вакцине трајао и када ће опасност од заразе уопште престати.

„Антитела уопште нису битна, него лимфоцити, а већина људи их има већ у старту.

Колективни имунитет је већ у старту био четрдесет посто, зато се једна група људи уопште не разбољева.

Вакцина није ефикасна много, рече Гејтс за своју фирму да ће требати две до три дозе да се постигне имунитет, то додатно компликује ствар.

Милијарда доза вакцина је невероватна свота, а замислите пута три – три милијарде доза.

Тешко је схватити да овај вирус може толико дуго да опстане. Говорили смо о другом таласу и ја сам изјавио да су теорије завере тачне ако буде другог таласа, а њега и нема.

Има само масовног тестирања и великог броја заражених. То је у ствари само наставак првог и јединог таласа јер вирус дуго опстаје“, закључује Несторовић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Noizz.rs